Šumperk: Co přinese Suchej únor jeho účastníkům?

23.01.2021 12:50

V únoru proběhne již devátý ročník tradiční kampaně, která pomáhá široké veřejnosti prověřit její vztah k alkoholu a změnit zaběhlé návyky. Loňského ročníku se podle průzkumů zúčastnilo až devět procent dospělé populace.

Šumperk: Co přinese Suchej únor jeho účastníkům?
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

“Suchej únor se stal kampaní za ‘čistokrevnej život’, která pro mnoho účastníků neznamená jenom měsíční detox od alkoholu, ale celkovou očistu spojenou se zdravým životním stylem a chutí udělat pro sebe něco smysluplného a možná i inspirovat ostatní,” říká jeden z tvůrců kampaně Petr Šimandl.

Podle něj pozitivní kampaň reaguje na skutečný problém. Alkohol, ve kterém se rozpustila nejedna dobrá duše, je každodenním společníkem životů mnoha lidí. A právě díky kampani Suchej únor ve společnosti rezonuje otázka: Proč vlastně pijeme?

“Suchej únor nechce prohibici, ani nebojuje proti alkoholu jako takovému. Je to osvětová kampaň za zdravější a uvědomělejší život, do kterého patří i zpravidla umírněná konzumace. Je založená na skutečném problému, který v Česku máme. Tím je vysoká spotřeba alkoholu a s ní spojené negativní důsledky,” vysvětluje Petr Šimandl.

Upozornil, že podle statistik jde šest procent úmrtnosti v Česku na vrub alkoholu, podle dostupných dat je u nás přes 1 milion lidí za hranou rizikového pití, podle WHO se v Česku vypije 14,4 litru čistého lihu na osobu a rok – po odečtení spotřeby turistů, 56 miliard korun jsou společenské náklady související s nadměrnou spotřebou alkoholu.

Z kampaně vyplývá, že Suchej únor nemá za cíl udělat z lidí abstinenty. Ale tvůrci kampaně si uvědomují, že je spousta těch, kteří problém s alkoholem reálně mají, a že je dobře tato témata otevírat.

“Věříme zkrátka, že se vám měsíční abstinence stane užitečnou životní zkušeností, po které budete vědět, že i kdybyste strávili příjemný večer s dvojkou dobrého vína, budete vědět, že byste to zvládli i s bylinkovým čajem,” dodal Petr Šimandl.

Poznejte nový rozměr střízlivosti na stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…