Šumperk: I po generační obměně přátelské vztahy s Bad Hersfeldem zůstávají

24.07.2022 18:31 | Tisková zpráva

Pětatřicet let „utužovali“ přátelství mezi Bad Hersfeldem a městem Šumperk, nyní se přišli rozloučit a péči o blízké vztahy mezi oběma městy předávají mladším.

Šumperk: I po generační obměně přátelské vztahy s Bad Hersfeldem zůstávají
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Karl Ernst Wiechers, který letos oslaví 80, narozeniny, a jeho spolupracovník Walter Stück, přijeli tento týden naposledy na oficiální návštěvu Šumperka. Oba odcházejí do zaslouženého důchodu, štafetu předávají Christianu Scholzovi Další změnou v dlouholetém partnerství obou měst je i to, že sídlo Společnosti česko-německého porozumění se ze Šumperka stěhuje do Bad Herfeldu. Na malé rozlučkové slavnosti obě strany potvrdily, že i přes personální obměnu chtějí obě města i nadále spolupracovat.

Přátelství mezi Šumperkem a Bad Hersfeldem se zrodilo v roce 1994 za starostování Ctirada Medlíka. Na začátku byla snaha obou měst vytvořit podmínky pro porozumění a spolupráci v různých oblastech života. Právě „porozumění“ bylo motivací k vytvoření Společnosti česko-německého porozumění Šumperk - Jeseníky.

Během spolupráce se navzájem navštívily tisíce lidí z obou zemí a vznikla mnohá krásná přátelství. Své zkušenosti si při návštěvách vyměňovali městské podniky, školy, studenti, sportovci, umělci, hasiči i turisté nebo myslivci. Je tradicí, že na vánočních trzích stojí badhersfeldský stánek s vánočními štolami, výtěžek z prodeje putuje na charitu v Šumperku. Němečtí přátelé finančně podpořili rekonstrukci šumperského klášterního kostela, morového sloupu a Geschaderova domu. V Bad Hersfeldu zase otevřeli Šumperské náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.