Šumperk: I po generační obměně přátelské vztahy s Bad Hersfeldem zůstávají

24.07.2022 18:31 | Tisková zpráva

Pětatřicet let „utužovali“ přátelství mezi Bad Hersfeldem a městem Šumperk, nyní se přišli rozloučit a péči o blízké vztahy mezi oběma městy předávají mladším.

Šumperk: I po generační obměně přátelské vztahy s Bad Hersfeldem zůstávají
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Karl Ernst Wiechers, který letos oslaví 80, narozeniny, a jeho spolupracovník Walter Stück, přijeli tento týden naposledy na oficiální návštěvu Šumperka. Oba odcházejí do zaslouženého důchodu, štafetu předávají Christianu Scholzovi Další změnou v dlouholetém partnerství obou měst je i to, že sídlo Společnosti česko-německého porozumění se ze Šumperka stěhuje do Bad Herfeldu. Na malé rozlučkové slavnosti obě strany potvrdily, že i přes personální obměnu chtějí obě města i nadále spolupracovat.

Přátelství mezi Šumperkem a Bad Hersfeldem se zrodilo v roce 1994 za starostování Ctirada Medlíka. Na začátku byla snaha obou měst vytvořit podmínky pro porozumění a spolupráci v různých oblastech života. Právě „porozumění“ bylo motivací k vytvoření Společnosti česko-německého porozumění Šumperk - Jeseníky.

Během spolupráce se navzájem navštívily tisíce lidí z obou zemí a vznikla mnohá krásná přátelství. Své zkušenosti si při návštěvách vyměňovali městské podniky, školy, studenti, sportovci, umělci, hasiči i turisté nebo myslivci. Je tradicí, že na vánočních trzích stojí badhersfeldský stánek s vánočními štolami, výtěžek z prodeje putuje na charitu v Šumperku. Němečtí přátelé finančně podpořili rekonstrukci šumperského klášterního kostela, morového sloupu a Geschaderova domu. V Bad Hersfeldu zase otevřeli Šumperské náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…