Šumperk: Knihovna Sever se změní ve společenské centrum

14.01.2020 15:02

Od 1. února město uzavře pobočku městské knihovny Sever v šumperské čtvrti Temenice. Hlavním důvodem jsou vzrůstající náklady na provoz i mzdy i klesající počet čtenářů.

Šumperk: Knihovna Sever se změní ve společenské centrum
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Prostory se však neuzavřou, vznikne zde nové společenské centrum, které budou moci využívat lidé napříč generacemi, od dětí až po seniory. Starat se o něj bude městská sociální společnost Pontis. Služby knihovny navíc převezme Klub důchodců, který sídlí ve stejné budově.

Právě s ohledem na zvýšené provozní náklady a snižující se počet uživatelů pobočky Sever rozhodla Rada města Šumperka na svém jednání v polovině listopadu o centralizaci služeb do jedné budovy Masarykovy knihovny v ulici 28. října. „Průměrná návštěvnost pobočky je 37 čtenářů denně, návštěvnost nově vznikajícího centra by mohla být několik stovek osob denně. V současné době je obrovská poptávka po prostorách pro cvičení seniorů, jógu, pilates, programy pro rodiče s dětmi, Veselá školka, která sídlí nedaleko, má zájem o prostory pro dopolední výuku tělesné výchovy pro zhruba 300 dětí. A právě tyto aktivity by se do uvolněných prostor měly přestěhovat. Navíc bude možné prostory pronajímat jiným uživatelům. Možnost nejrůznějších aktivit na tak velkém sídlišti jako je Sever určitě ocení značná část veřejnosti,“ vyjmenoval starosta města Tomáš Spurný.

Potvrdil, že město bude aktivity společenského centra monitorovat a v případě potřeby jeho náplň pružně obměňovat tak, aby odpovídala poptávce. „Pokud se nám nepodaří tyto aktivity naplnit, jsme připraveni knihovnu obnovit,“ zdůraznil Tomáš Spurný. Zároveň poukázal na to, že tímto krokem ušetří městská pokladna jeden milion korun, které může město využít pro podporu sportu a kultury ve městě.

Čtvrť Temenice však o svou knihovnu nepřijde. Zhruba tři sta knih bude přemístěno do prostor Klubu důchodců, který sídlí ve stejné budově, jako byla pobočka Sever. Knihy se navíc budou pravidelně čtyřikrát do roka obměňovat, aby čtenáři nepřišli o knižní novinky, navíc zde bude fungovat výpůjční systém, jehož prostřednictvím si čtenáři budou moci objednat knihy z centrální knihovny dle jejich přání. Návštěvníci zde budou mít k dispozici také časopisy a noviny. Zatím se uvažuje, že knihovna bude otevřena jednou týdně. Mimo provozní dobu půjčovny budou moci čtenáři vracet vypůjčené knihy do biblioboxu, který knihovna umístí před nově vznikající centrum Sever. Společně s Klubem seniorů plánuje spolupráci při pořádání přednášek pro seniory.

Návštěvníkům je k dispozici i literární kavárna

I nadále se budou přivážet knihy do center pro seniory, jako jsou domy s pečovatelskou službou, odlehčovací služby i do denního centra. Pokud by nějaké podobné zařízení projevilo o službu zájem, určitě nebude problém jim vyhovět. Navíc senioři 65+ a držitelé průkazů ZTP nebo ZTP/P mohou využít na cestu do Masarykovy knihovny služeb Taxíku Maxíku.

O změně knihovny na společenské centrum byli informování ředitelé všech základních i mateřských škol. „Městu nebylo doručeno ani jedno negativní stanovisko, všichni ředitelé vítají služby, které pro jejich děti nabízí Masarykova knihovna,“ potvrdil starosta.

Knihovna se přestěhovala do zrekonstruované Masarykovy školy v září 2018, náklady na rekonstrukci byly 70 milionů korun. Díky tomu se tato instituce stala oblíbeným místem setkávání pro všechny generace. Výrazně zde narostl počet nových čtenářů, jak na dětském, tak na dospělém oddělení. V hlavní budově je registrováno 3685 čtenářů a z toho je 954 dětí. Na pobočce Sever je registrovaných 578 čtenářů a z toho je 150 dětí. Z tohoto počtu čtenářů si jich 140 chodí půjčovat knihy i do Masarykovy knihovny.

Kromě půjčovny knih jsou v hlavní budově k dispozici dva sály, které slouží pro pořádání literárních, kulturních a vzdělávacích akcí, jejichž návštěvnost je velmi vysoká. Zajišťuje také vzdělávací programy pro základní a mateřské školy nejen ze Šumperku, ale i z širšího okolí. Návštěvníkům je k dispozici literární kavárna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…