Šumperk: Kůrovec útočí i na městskou zeleň

03.02.2020 21:20

Kůrovec v současné době nedecimuje jen lesní porosty, ale i jednotlivé stromy ve městech. Nejinak je tomu i v Šumperku, ve kterém již muselo být zahájeno kácení především smrků a borovic.

Šumperk: Kůrovec útočí i na městskou zeleň
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„Bohužel v současné době nedokážeme říct, kolika stromů se bude tento zásah týkat, v letošním roce jich však bude opravdu velké množství,“ uvedla Jana Andrísková, referentka oddělení komunálních služeb. „I z toho důvodu bychom chtěli požádat o spolupráci vlastníky stromů, aby sledovali jejich zdravotní stav. Pokud mají již napadené stromy na svých pozemcích, jsou povinni je dle zákona co nejrychleji odstranit. Pokud si neví rady, mohou se obrátit na pracovníky Městského úřadu v Šumperku,“ doplnila.

Uvedla, že současně ve spolupráci s kvalifikovanými arboristickými firmami jsou vybírány dřeviny vhodné pro městské prostředí v podmínkách změny klimatu. „Apelujeme zároveň na občany, aby zeleň ve městě chránili, neničili ji a neusilovali o její odstranění z banálních důvodů, jako je například stín, opadávání listí či jehličí. Situace v oblasti městské zeleně je opravdu vážná,“ zdůraznila Jana Andrísková.

V současné době probíhá inventarizace stromů na území Šumperka. Ta odstartovala od roku 2017. Nyní je již zaregistrováno 7 239 stromů ze zhruba 11 000 kusů. Zároveň od roku 2018 probíhá ve zvýšené intenzitě ošetření stávajících stromů, odborná firma provádí výchovné, zdravotní i bezpečnostní řezy. „V korunách stromů také dochází stále častěji k bezpečnostním vazbám. Zatímco v roce 2017 byl proveden jeden zákrok, loni jich již bylo 27. Celkem 69 stromů bude muset být z důvodu špatného zdravotního stavu, zhoršené stability nebo zbytkové vitality pokáceno. Tyto dřeviny budou nahrazeny ať již jako náhradní výsadby za pokácené stromy, tak i v rámci ozeleňování intravilánu města,“ vysvětlila Jana Andrísková. Podotkla však, že do této statistiky nejsou započítány stromy, které se nacházejí v areálech škol, školek, firem či v zahradách soukromých vlastníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…