Šumperk: Letos si připomínáme 20 let od ničivých povodní

11.07.2017 19:00

V červenci roku 1997 prožívalo Šumpersko a Jesenicko největší povodeň ve své historii. Noc ze soboty na neděli vydatně pršelo, hladiny vodních toků rychle stoupaly, na horních tocích se začaly vylévat řeky Morava, Krupá, Branná, Merta, Moravská Sázava a Třebůvka.

Šumperk: Letos si připomínáme 20 let od ničivých povodní
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Voda brala vše, domovy i lidské životy.  Během ničivé povodně zahynulo na Šumpersku pět lidí. V okrese musely být evakuovány tisíce lidí, mnoho z nich přišlo nenávratně o své domovy. Letos si připomínáme 20 let od této tragické události.

Noc ze soboty 5. na neděli 6. července

V červenci roku 1997 prožívalo Šumpersko a Jesenicko největší povodeň ve své historii. Noc ze soboty na neděli vydatně pršelo, hladiny vodních toků rychle stoupaly, na horních tocích se začaly vylévat řeky Morava, Krupá, Branná, Merta, Moravská Sázava a Třebůvka. Poprvé zasedala okresní krizová komise, povodňové štáby se svolávaly i v obcích. První signál o nebezpečí ve městě Šumperku byl zaznamenán v neděli 6. července 1997 v 7:20 hodin, kdy byla vyhlášena výška hladiny řeky Desné 2,80 metrů. 

Noc z neděle 6. na pondělí 7. července

Situace se zhoršovala každou minutu. Voda brala vše, řeky, silnice, mosty, domy, elektrické i telefonní vedení, proud strhával stromy, hlínu, kamení.  V pondělí 7. července vyhlásily krizové štáby okresů Šumperk i Jeseník stav ohrožení. Hanušovice se ocitly pod vodou, Staré Město bylo odstřiženo od okolního světa, stejně jako Jindřichov. Začala evakuace obyvatel. Voda se prudce valila na jih. V průběhu dne zaplavila Loučnou, Velké Losiny, Petrov a Sobotín. Voda s bahnem zatopila níže položené oblasti Šumperka, ničivý živel dorazil i do Sudkova, Postřelmova, Bludova, Dolních Studének a Zábřeha. V odpoledních hodinách se protrhla hráz u Lesnice a během několika minut přívalová vlna zalila Leštinu.

Noc z pondělí 7. na úterý 8. července

Obyvatelé Šumperska a Jesenicka prožívali noc hrůzy. V regionu nebyla jediná obec, kterou by ničivá povodeň ušetřila. V Leštině se hroutily první domy, obec byla prakticky celá evakuována. Lidé utíkali ze svých zničených domovů a přitom se brodili po krk ve vodě. Silniční, telefonní, elektrické i plynové vedení bylo na mnoha místech přerušeno, poškozeny byly rozvody pitné vody. V úterý 8. července krize dosáhla vrcholu. Lidé bojovali o život. Nevydržela hráz u Bohuslavic a Třeštiny. Vrtulníky evakuovaly přes dvě stě padesát osob, především ze střech domů. Na mnoha místech lidem chyběla voda a potraviny. V odříznutých oblastech obyvatele zásobovaly jídlem vrtulníky. V odpoledních hodinách dosáhly hladiny řek maxima. Déšť začal ustávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…