Šumperk: Lidé třídí již deset komodit, město řeší další postup

05.06.2021 10:29

Papír, sklo, bio odpad, kov, drobné elektro zařízení, karton, textil, jedlé tuky a oleje a jako poslední gastroodpad – to jsou komodity, které třídí občané Šumperku. „Více komodit zatím třídit nedokážeme, pokud budeme chtít snižovat množství odpadu, které míří na skládku, musíme řešení hledat jinde,“ říká místostarosta Jakub Jirgl, pod nějž na radnici spadá odpadové hospodářství.

Šumperk: Lidé třídí již deset komodit, město řeší další postup
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Poslední novinkou je třídění gastroodpadu, které odstartovalo 3. května. Po měsíci fungování tohoto pilotního testovacího projektu a 4 svozech se ukazuje, že lidé mají zájem tuto komoditu třídit.  Za tento první měsíc mířily do bioplynové stanice v Rapotíně téměř tři tuny zbytků z kuchyně, ze kterého vzniká biometan a ekologické hnojivo. „Je to skvělý výsledek, každý týden navíc ve sběrných nádobách tohoto odpadu přibývá. Lidé, kteří se o nádobu sami přihlásili, třídí vzorně, přesně podle návodu, moc jim děkujeme, že projekt vzali za svůj,“ uvedl Jakub Jirgl.

Podle něj se město nyní zaměří na to, jak modifikovat systém svozu a optimalizovat proces odpadového hospodářství. Vše by mělo směřovat k tomu, aby se odvážely jen plné nádoby s odpadem, aby na skládku mířilo co nejméně směsného odpadu.

V loňském roce vyprodukoval každý občan Šumperka 430 kg odpadu, z toho 228 kg zamířilo na skládku. Pokud by byl v letošním roce objem odpadu určený ke skládkování stejný jako loni, město by zaplatilo za prvních 200 kg na občana sazbu 500 Kč za tunu, a za všechno co je navíc pak 800 Kč za tunu. Kvůli překročení limitu by tak město zaplatilo ze své pokladny o 217 tisíc korun více. „První čísla letošního roku však naznačují, že zákonem daný limit 200 kilogramů na občana překročíme ještě více než v loňském roce. Město to tak bude stát navíc statisíce korun, což může znamenat další zdražování,“ upozornil místostarosta.

Podle nové legislativy však bude postupně růst jak základní, tak zvýšená sazba za skládkování. V roce 2029 město místo pětistovky za tunu zaplatí základní sazbu 700 Kč, zvýšená sazba poroste rychleji, a to na 1850 Kč za tunu. Navíc se také bude snižovat vždy o 10 kilo objem odpadu na občana, za který bude město platit nižší sazbu. Od letošních 200 kg tento limit klesne v roce 2029 na 120 kg.

Pokud by občané vyprodukovali v roce 2029 stejné množství odpadu jako loni, za skládkování by tak město mohlo zaplatit ve srovnání s loňským rokem třikrát víc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…