Šumperk: Město chtělo vědět, jak kraj podpoří kulturu

30.11.2020 9:31

Budou se peníze na dotacích rozdělovat rovnoměrněji než v předchozích letech? Bude kraj víc myslet na města a obce na severu? Můžeme se podílet na vytváření koncepce kultury v kraji? Tyto a mnoho dalších dotazů zodpověděl vedení města a šéfům kulturních institucí v Šumperku krajský radní Jan Žůrek, do jehož gesce spadá kultura.

Šumperk: Město chtělo vědět, jak kraj podpoří kulturu
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Na radnici se nejprve setkal s vedením města, starostou Tomášem Spurným a místostarostkou Martou Novotnou, i s řediteli kulturních institucí.

Starosta města seznámil Jana Žůrka s oblastí kultury ve městě, s rozsahem finančních prostředků, kterými město kulturu dotuje, ale také s největšími akcemi, jež jsou hojně navštěvované nejen místními obyvateli, ale lidmi ze širokého okolí i ze zahraničí. Vyjádřil také víru, že současné vedení Olomouckého kraje bude více myslet na města a obce na severu a zajistí tak spravedlivé a rovnoměrné rozdělování dotací.

„Děláme všechno proto, aby naše kulturní instituce žily, aby se mohly konat akce, které dělají Šumperk Šumperkem,“ uvedla místostarostka Marta Novotná, která podotkla, že s budoucí podporou kraje to bude mít město snazší.

„Olomoucký kraj momentálně patří mezi nejzadluženější kraje v České republice. Úsporná opatření roku 2021 se dotknou mnoha oblastí a také dotačních titulů, ale mohu vás ujistit, že podpora vašich kulturních institucí bude minimálně ve stejné výši jako v letošním roce,“ uklidnil přítomné ředitele Jan Žůrek. Zároveň sdělil, že by rád do kultury dostal více peněz také z nejrůznějších fondů Evropské unie.

Zdůraznil, že udělá vše pro to, aby kultura zůstala pro lidi dostupná. „Zároveň je třeba rozdělovat peníze z dotací tak, aby se dostaly tam, kde jsou opravdu potřeba. Velice mne například překvapilo, že zdejší divadlo má nejnižší dotace ze všech divadel v kraji,“ podotkl krajský radní.

Z radnice pak krajský radní zamířil přímo do jednotlivých kulturních organizací, aby si osobně prohlédl divadlo, dům kultury, Galerii Jiřího Jílka, kino a Městskou knihovnu T. G. Masaryka. Ocenil, že Šumperk žije kulturou, a navíc má potenciál přilákat na akce jako je festival Blues Alive, Klášterní hudební slavnosti, Džemfest nebo Mezinárodní folklorní festival veřejnost i z širokého okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…