Šumperk: Novoroční výstup na Háj se odkládá na únor

22.12.2020 17:57

Novoroční výstup na Háj, který se měl konat po 45., se letos odkládá. Společně se členy Klubu českých turistů budou moci lidé na vrchol vystoupat poslední únorovou sobotu.

Šumperk: Novoroční výstup na Háj se odkládá na únor
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Tradice novoročních výstupů v České republice trvá již skoro padesát let a v Šumperku je spojena s datem 1. ledna 1976. Na Háj tehdy dorazila skupina asi 20 turistů, kteří následující rok výstup již uspořádali pro veřejnost. Šumperani i lidé z okolí si akci oblíbili a v následujících letech jich na vrchol pravidelně stoupaly tisíce. Pořadatelé, nynější Klub českých turistů, vyráželi za každého počasí v časných ranních hodinách a vše, co bylo potřeba, obětavě vynesli na zádech.

Anketa

Má prezident Miloš Zeman vaši podporu? (Ptáme se od 22.12.2020)

83%
17%
hlasovalo: 14022 lidí

„Pro každý novoroční výstup je třeba připravit spoustu věcí. Na 45. ročník, který by se měl konat 1. ledna 2021 jsme již zdolali administrativu, připravili, ale naštěstí ještě nevytiskli plakáty a pamětní listy, objednali příležitostné razítko, novoroční čtyřlístky, dohodli pořadatelskou službu a zajistili další organizační záležitosti. Každoročně je velkou neznámou počasí. Nikdy nevíme, zda dorazí dva tisíce nebo dvě stovky účastníků, ale tentokrát jsme poprvé nevěděli, zda nám momentální epidemiologická situace dovolí výstup prvního ledna uspořádat,“ uvedla předsedkyně klubu českých turistů Šumperk Zdeňka Daňková, která si 1. leden bez výletu do přírody již neumí představit.

Letos se však bez výstupu na Háj bude muset obejít. Epidemiologická situace Klubu českých turistů nedovolí tento masový pochod zorganizovat. „Počet účastníků by i za velmi špatného počasí mnohonásobně překročil předpokládanou podmínku odpovídající stupni PES. Vyrazíme tedy v menších skupinkách jinam, okolí města nabízí spoustu dobře dostupných cílů. A totéž doporučujeme všem pravidelným účastníkům novoročního výstupu,“ uvedla Zdeňka Daňková.

Zároveň doufá, že pěkná atmosféra, která každoročně na akci panuje, může nastat i jindy, až bude bezpečněji. Turisté chtějí uspořádat místo novoročního Zimní výstup na Háj. Bude se konat v sobotu 27. února 2021 spolu s další tradiční turistickou akcí Šumperská zimní 50.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…