Šumperk: Od května lidé mohou třídit gastroodpad

30.04.2021 13:55

Na začátku května odstartoval v Šumperku pilotní testovací projekt, díky kterému budou moci občané třídit další komoditu – gastroodpad, tedy zbytky z kuchyně.

Šumperk: Od května lidé mohou třídit gastroodpad
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„Jde o další krok, díky němuž můžeme z nádob na směsný odpad vytřídit až jednu třetinu obsahu. Na skládku tak nebude vyvážena složka, která má smysluplné využití,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl, který potvrdil, že Šumperk je první město v republice, které se do třídění gastroodpadu pouští.

Jak mají lidé při třídění postupovat? Gastroodpad mohou vkládat nejlépe do sáčku, který pevně zavážou tak, aby z něj, pokud možno, neunikal obsah. Tento sáček umístí do hnědé nádoby s označením GASTROODPAD, kterou najdou ve svém okolí (viz leták – lokality sběru ZDE).

Nádoby, které jsou opatřeny víkem s těsněním, budou vyváženy vždy v pondělí mezi 8. a 11. hodinou. Společnost Energy financial group (EFG) a její bioplynová stanice EFG Rapotín BPS, kam bioodpad poputuje k dalšímu zpracování, naloží celou nádobu a vždy ji vymění za čistou. V bioplynové stanici se bude tento dosud nevyužívaný odpad zpracovávat na zelenou elektřinu, teplo a biometan

„Již nyní pracujeme na tom, aby si lidé mohli koupit domácí malou nádobu s víkem na gastroodpad v informačním centru na Hlavní třídě. Doufám, že se v rámci rozvolňování centrum brzy otevře,“ informoval místostarosta Jirgl, který prozradil, že do tříděn gastroodpadu se pustí i zaměstnanci městského úřadu.

Co do gastroodpadu patří nebo naopak nepatří najdete v přiloženém letáku. Jsou zde i kontakty, kam lze hlásit, že nádoba je přeplněná nebo že je kolem ní nepořádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…