„Jde o další krok, díky němuž můžeme z nádob na směsný odpad vytřídit až jednu třetinu obsahu. Na skládku tak nebude vyvážena složka, která má smysluplné využití,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl, který potvrdil, že Šumperk je první město v republice, které se do třídění gastroodpadu pouští.
Jak mají lidé při třídění postupovat? Gastroodpad mohou vkládat nejlépe do sáčku, který pevně zavážou tak, aby z něj, pokud možno, neunikal obsah. Tento sáček umístí do hnědé nádoby s označením GASTROODPAD, kterou najdou ve svém okolí (viz leták – lokality sběru ZDE).
Nádoby, které jsou opatřeny víkem s těsněním, budou vyváženy vždy v pondělí mezi 8. a 11. hodinou. Společnost Energy financial group (EFG) a její bioplynová stanice EFG Rapotín BPS, kam bioodpad poputuje k dalšímu zpracování, naloží celou nádobu a vždy ji vymění za čistou. V bioplynové stanici se bude tento dosud nevyužívaný odpad zpracovávat na zelenou elektřinu, teplo a biometan
„Již nyní pracujeme na tom, aby si lidé mohli koupit domácí malou nádobu s víkem na gastroodpad v informačním centru na Hlavní třídě. Doufám, že se v rámci rozvolňování centrum brzy otevře,“ informoval místostarosta Jirgl, který prozradil, že do tříděn gastroodpadu se pustí i zaměstnanci městského úřadu.
Co do gastroodpadu patří nebo naopak nepatří najdete v přiloženém letáku. Jsou zde i kontakty, kam lze hlásit, že nádoba je přeplněná nebo že je kolem ní nepořádek.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV