Šumperk: Opera prošla generálkou, návštěvníky vítá nový interiér

24.07.2021 13:06

Radikální rekonstrukcí prošla během necelých tří měsíců restaurace Opera v budově divadla. Jejím výsledkem je zcela nový interiér, který se návštěvníkům otevřel 18. června.

Šumperk: Opera prošla generálkou, návštěvníky vítá nový interiér
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„Restaurace byla ve velmi neutěšeném stavu, koncem loňského roku tak padlo rozhodnutí, že je potřeba s tím něco udělat. Zpočátku jsem zamýšlel jen menší úpravy spočívající ve výměně stolů, židlí a koberce, ale postupně jsem dospěl k přesvědčení, že nejlepší bude celý prostor kompletně zrekonstruovat. Velkou roli přitom sehrálo naprosto nevhodné umístění baru,“ objasňuje pohnutky, jež vedly k „radikálnímu“ kroku, ředitel divadla Matěj Kašík.

Ten oslovil nejen šumperskou designérku Pavlu Andrlovou, která zpracovala vizuální podobu interiéru, ale také místní řemeslníky. „Rozhodli jsme se, že rekonstrukci nebudeme zadávat takzvaně na klíč jedné firmě, protože jsme schopni si řadu prací zajistit sami svépomocí. Raději jsme využili místní řemeslníky a sami nakoupili i potřebný materiál, na nějž jsme si jako plátci DPH uplatnili odpočet,“ zdůrazňuje Matěj Kašík.

Do rekonstrukce se divadlo pustilo v první polovině dubna, s vyklízením, bouráním baru a přípravou celého prostoru pomáhali zaměstnanci i členové hereckého souboru, ruku k dílu přiložil rovněž ředitel divadla. „Bylo to příjemné zpestření mých běžných pracovních dní s přidanou hodnotou, že se něco nového dozvím a naučím,“ vzpomíná s úsměvem ředitel.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Rekonstrukce vnitřního zázemí restaurace zahrnovala kromě instalatérských prací a úprav elektroinstalace rovněž vybudování nového baru v sousedství kuchyně. Součástí úprav bylo i položení podlahy z dřevěných parket, instalace nového osvětlení a audiosystému s reproduktory osazenými na stropě, výmalba a dekorace. Nové stoly a židle za téměř čtyři sta tisíc korun pořídilo divadlo již v loňském roce. Celkové náklady na rekonstrukci přesáhly milion korun, čtyři sta čtyřicet pět tisíc pak divadlo obdrželo od města v podobě investiční účelové dotace, kterou schválili na svém červnovém jednání zastupitelé.

Nový interiér drtivá většina návštěvníků podle Matěje Kašíka s potěšením kvituje. Jediný problém, jenž se po rekonstrukci objevil, je změněná akustika. „Původní koberec nahradily dřevěné parkety a díky otevření prostoru se zde jinak odráží zvuk, což některým návštěvníkům není úplně příjemné. Oslovíme proto odbornou firmu, aby nám doporučila nejvhodnější řešení. Půjde zřejmě o instalaci akustických panelů,“ podotýká závěrem ředitel divadla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…