Šumperk: Projekt Třídím gastro - 90 tun odpadu skončilo v „bioplynce“

28.07.2022 18:33 | Tisková zpráva

Pilotní projekt „Třídím gastro“ se setkává se stále větším zájmem veřejnosti. Svědčí o tom rostoucí naplněnost nádob i stále větší množství této komodity, které se odváží k dalšímu využití do bioplynové stanice v Rapotíně. „Děkuji občanům, že vzorně třídí,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl, do jehož gesce patří odpadové hospodářství.

Šumperk: Projekt Třídím gastro - 90 tun odpadu skončilo v „bioplynce“
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

V červenci v Šumperku opět přibyly další nádoby na třídění zbytků z kuchyně, v současné době je jich ve městě rozmístěno již osm desítek. „Do dvou až tří let by měli mít všichni občané nádoby na třídění v docházkové vzdálenosti. Počítáme, že v Šumperku budou zhruba tři stovky hnědých popelnic,“ prozradil další plány města Jakub Jirgl.

Pilotní projekt „Třídím gastro“ odstartoval loni v květnu. Do jeho přípravy se pustili místostarosta Jakub Jirgl s odborem životního prostředí a vedením EFG Rapotín BPS na podzim 2020.

Šumperk se stal prvním městem v Česku, které začalo celoplošně tuto komoditu třídit. V první fázi byly rozestavěny čtyři desítky nádob, o které se lidé dobrovolně hlásili. „Cesta dobrovolnosti se potvrdila jako správný směr. Ve srovnání s ostatními městy, jež začala po vzoru Šumperka třídit gastro, máme největší naplněnost nádob, což je zhruba čtyřicet kilogramů. Například v Olomouci je to deset kilogramů,“ informoval místostarosta.

Za první rok od spuštění projektu doputovalo do rapotínské bioplynové stanice asi devadesát tun odpadu, který by jinak skončil na skládce. Toto množství představuje asi tři sta padesát tisíc nesnědených jídel, z nichž lze vyrobit takové množství BioCNG, které vystačí na ujetí téměř sta tisíc kilometrů.

Gastroodpad tvoří podle průzkumů až třetinu obsahu černých popelnic na směsný odpad a zároveň patří k nejtěžším složkám. Čím více se tuto komoditu podaří z popelnic se směsným komunálním odpadem vytřídit, tím méně zaplatí město za jeho svoz a ukládání na skládku. Díky třídění se tak zmírní dopad zvyšujících se cen za skládkování vyplývající z odpadového zákona.

„Smyslem třídění gastra je především smysluplné využití této komodity, jež se zpracovává jako obnovitelný zdroj v lokálních bioplynových stanicích. Tento projekt by zároveň mohl vést k tomu, že lidé najdou cestu k omezení plýtvání potravinami a zamyslí se, proč a jak vůbec vzniká odpad,“ sdělil Jakub Jirgl.

Podle vzoru města Šumperka v současné době již třídí třináct dalších měst či obcí a od září jich přibude dalších pět. Vedení EFG Rapotín BPS potvrdilo, že na základě publikování dobré praxe v Šumperku se jim hlásí další města, která mají o třídění gastra zájem.

Gastroodpad je odpad vznikající při přípravě pokrmů v domácnostech:

- potraviny tepelně upravené i neupravené, s prošlou lhůtou použitelnosti (lidé je mohou do nádob vhazovat v původním obalu s výjimkou skla)

- zbytky ovoce a zeleniny, spadané ovoce

 -syrové i tepelně zpracované maso, rybí a drůbeží kosti

- zbytky nedojedených jídel

- pečivo, cukrovinky

→ mléčné výrobky

Jak třídit gastroodpad:

- vložit do uzavíratelná nádoby (miska nebo kbelík), do ní igelitový sáček a můžete plnit gastoodpadem

- po naplnění sáček uzavřít, aby neunikal obsah a odnést do nejbližší popelnice na gastroodpad

- seznam sběrných míst je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.