Šumperk je třetí nejlepší v zadávání veřejných zakázek

26.09.2018 17:37

Jak hospodárně a férově udělují města veřejné zakázky? Jaká jsou rizika pochybení či plýtvání? Vysvědčení starostům vystavili ekonomové z Univerzity Karlovy.

Šumperk je třetí nejlepší v zadávání veřejných zakázek
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Na webu zindex.cz poměřují všechny jejich zakázky za poslední tři roky. Mezi velkými městy si cenu v podobě sochy „Neplejtváka“ těsně vybojoval Děčín, třetí místo dle transparentnosti a efektivity zadávání veřejných zakázek v kategorii Velká města obsadilo město Šumperk. Ocenění pro město převzal místostarosta města Jan Přichystal. 

„Veřejnost to nemá možnost detailně sledovat, ale ve spoustě měst se opravdu nekrade, ani neplýtvá. zIndex to dělá za ní - dává občanovi hrubý obrázek, jak si jeho radnice v uplynulém volebním období vedla. Zda se zakázky nerušily, nezadávaly z ruky, jestli se o ně dostatečně soutěžilo. To jsou z hlediska utrácení veřejných peněz mnohem podstatnější otázky, než samotná korupce. Město, kde jsou rizika plýtvání nejnižší, od nás dostane sošku Neplejtváka“ vysvětluje záměr spoluautor projektu Jiří Skuhrovec. Pětina nejlepších měst navíc získává ocenění Dobrý zadavatel, kterým se může pochlubit voličům.

Detailní výsledky každého města jsou k dispozici na zIndex.cz. Hodnocení vychází z tvrdých dat o všech zakázkách v režimu zákona za roky 2015-2017. Zakázky jsou zkoumány pomocí devíti indikátorů hodnotících například konkurenci, použitá kritéria či počty změn a dodatků.  Zadavatel v nich teoreticky může dosáhnout až 100 %, ne vždy je to však reálně možné. Nejlepší Aš dosáhla zIndexu, tedy průměrného výsledku všech devíti indikátorů, ve výši 85 %.

Cílem zIndexu není jen informovat veřejnost, ale i startovat pozitivní soutěž mezi městy. zIndex je nastaven tak, aby je motivoval k transparentnějšímu uveřejňování, lepšímu soutěžení či přípravě projektů. Jen na základě předběžného hodnocení si města už v srpnu opravila přes tisíc chyb v uveřejněných zakázkách. zIndex pro ně startuje odborný blog, s praktickými doporučeními pro lepší zadávání.

Aby debatu udrželi v konstruktivním duchu, zveřejňují autoři pouze první polovinu žebříčku. „Ze zkušenosti víme, že ukazovat prstem na nejhorší ke konstruktivní debatě nepomáhá. Soustředíme se proto na města, která dosahují skvělých výsledků. U nich se ostatní mohou inspirovat,“ vysvětluje Skuhrovec.  Výsledky detailní analýzy dnes ekonomové rozesílají všem zastupitelům hodnocených měst. Předběžné výsledky už ale města k připomínkám obdržela před měsícem. Na webu zIndex mají možnost k výsledkům přidat vlastní vyjádření a dát je do patřičného kontextu. Například Český Krumlov hodlá vysvětlit, že sice dosáhl kvůli množství víceprací a dodatků jen podprůměrného hodnocení – důvodem však byly rozsáhlé archelologické nálezy, které zkomplikovaly stavbu. Občané díky obdobným vyjádřením získají ze zIndexu lepší obrázek, než by daly samotné statistiky.

Hodnoceno bylo období 2015-2017, číselné výsledky jsou přiloženy. Úplné hodnocení lze nalézt na webu zindex.cz. Metodika hodnocení je detailně popsaná ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…