Šumperk otevře své památky

05.09.2018 17:32

Třetí zářijový týden od středy 12. do neděle 16. září 2018 bude v Šumperku patřit památkám. Veřejnosti se tradičně otevřou památky, které nebývají běžně přístupné. V řadě z nich budou připraveni průvodci s informacemi o jejich historii a architektonickém vývoji.

Šumperk otevře své památky
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

V rámci Dnů evropského dědictví navíc v klášterním kostele proběhne koncert žesťového tria The Flash Brass, na Hlavní třídě si budete moci prohlédnout výstavu Zaniklé osady a mezi Šumperkem a Velkými Losinami bude jezdit historický motorový vlak „Věžák“. Na tzv. „Točáku“ se navíc bude konat „Den řemesel“. Dny evropského dědictví pořádá město Šumperk pod záštitou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Program letošních Dnů evropského dědictví (DED) zahájí ve středu 12. září v 16:00 hodin v Informačním centru vernisáž výstavy Zaniklé osady. Provázet jí bude historik Vít Lucuk, který poté povede i následnou besedu v nové budově Městské knihovny T. G. Masaryka Šumperk v ulici 28. října. „Návštěvníci výstavy si budou moci prohlédnout 21 panelů rozmístěných na Hlavní třídě a dozvědět se mnoho zajímavých informací o blízkých osadách, které zanikly v toku času,“ říká ředitelka šumperské knihovny Kamila Šeligová.

O hudební zpestření se postará šumperské žesťové trio The Flash Brass. Koncert žesťového tria ke stému výročí vzniku samostatného Československa se uskuteční v klášterním kostele, kde trio doprovodí varhany.

Sobota bude plně patřit památkám. „I tento rok bude v tzv. Geschaderově domě kromě stálé expozice „Čarodějnické procesy“ připraven i průvodce, který zavede zájemce do jinak nepřístupných částí domu. Radniční věž letos bohužel kvůli rekonstrukci budovy radnice dostupná nebude,“ vysvětluje Antonín Linet, koordinátor DED. Otevřeno bude také pět kostelů, již tradičně klášterní kostel a kostel sv. Jana Křtitele, dále kostel sv. Barbory, evangelický kostel a starokatolický kostel.

Velmi lákavá bude bezesporu i šance nahlédnout do útrob Divadla Šumperk v doprovodu divadelní inspicientky ve vyhrazených hodinách.Také Vlastivědné muzeum v Šumperku se již tradičně do DED zapojí bezplatným zpřístupněním svých výstav v historické budově Pavlínina dvora. „K prohlédnutí budou připraveny výstavy „Historie v kamenech, Pod kůží Marsya“, „Pozor, děti, poletíme!“ a „Hrátky se zvířátky“, a stálá expozice „Příroda a dějiny severozápadní Moravy,“ zve návštěvníky Eva Šebestíková z oddělení služeb veřejnosti šumperského muzea. Státní okresní archiv Šumperk v ulici Bří Čapků si na DED připravil komentované prohlídky archivu a také výstavu „Velamos“ věnovanou legendárnímu podniku. „Výstava mapuje historii jednoho z nejznámějších výrobců kol. Jako první u nás například vyráběl kola crossová kola a BMX,“ přibližuje autorka výstavy Jana Lněníčková. Za návštěvu bude rozhodně stát i vikýřovické Muzeum silnic. „Vedle čtyř stálých expozic „Via Est Vita – Silnice je život“, „Z historie a současnosti našich silničních mostů“, „Po stopách bratří Kleinů“ a venkovní expozice silničních mechanismů budou v rámci DED ke shlédnutí i dvě výstavy – „Autobusem po silnici, do měst i na vesnici aneb z historie naší autobusové dopravy“ ve velkém výstavním sále, v malém výstavním sále to pak bude výstava „Známky s vůní benzínu- poštovní známky Václava Zapadlíka“, přibližuje program Alena Turková, vedoucí muzea.

Soutěž ve sbírání razítek z památek

Na své si přijdou i příznivci železnice. „Trať mezi Šumperkem a Velkými Losinami bude brázdit historický motorový vůz M120.417 zvaný Věžák, který byl vyroben ve 30. letech minulého století,“ říká systémový specialista Českých drah Martin Šůstal. „Odjezd ze Šumperka bude v 9:40 a 12:30 hod., jízdenky bude možné zakoupit přímo na místě,“ dodává Šůstal.

Až daleko za hranice Evropy nás zavede výstava "Cesta na východ – fotografie historické Šanghaje", instalovaná v České kapli klášterního kostela. „Návštěvníci si mohou prohlédnout dvacet panelů, na kterých je vystaveno více než čtyřicet fotografií mladých a talentovaných umělců,“ říká Bohuslav Vondruška, iniciátor výstavy.

Neděle nabídne volné prohlídky klášterního kostela a expozice „Čarodějnické procesy“ v Geschaderově domě.

I tento ročník DED bude probíhat soutěž ve sbírání razítek z památek. „Do letáku DED bude možné získat razítko ve vybraných památkách. Po získání určitého množství otisků razítek půjde soutěžící do Informačního centra Šumperk a po předložení správně vyplněného letáku si bude moci přímo na místě vylosovat jednu z cen,“ říká Antonín Linet.

Vstup zdarma je na besedu v knihovně s panem Vítem Lucukem, do všech uvedených památek v sobotu 15. i v neděli 16. září. Zpoplatněno bude jízdné „Věžákem“. Další informace budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách a Facebooku Informačního centra Šumperk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…