Šumperk roztančí v srpnu již potřicáté folklorní soubory

09.08.2022 18:01 | Tisková zpráva

Srpnový Šumperk se po dvouleté nedobrovolné pauze opět promění v centrum exotiky a folklorního umění.

Šumperk roztančí v srpnu již potřicáté folklorní soubory
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Mezinárodní folklorní festival Šumperk přiveze na severní Moravu umělce ze světa a představí i tuzemské lidové tradice, tance a zpěvy. V programu nebude chybět oblíbená Roztančená ulice. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Hlavní program mezinárodního folklorního festivalu se bude odehrávat v prostorách Pavlínina dvora, vedlejší pak proběhne na malé scéně v sadech 1. máje u sovy a Roztančená ulice v pěší zóně města.

„Návštěvníci festivalu se mohou těšit na špičkové soubory z Belgie, Bulharska, Mexika, Slovenska a Španělska,“ vyjmenovala zahraniční hosty Libuše Březovská, ředitelka festivalu. Mezi českými folklorními soubory se představí Beskyd Zubří, Hořeňák z Lázní Bělohrad, ostravská cimbálová muzika Iršava, Kelt Grass Band ze Stránského, Kordulka a Cimbálová muzika Matěje Kúrečky ze Starého Poddvorova, postřelmovská Markovice, přerovská Rabussa, domácí Senioři, VHS – rock Přerov a Vonica 80 ze Zlína.

Festival otevře ve středu 10. srpna cimbálovka Matěje Kúrečky při zahajovacím odpoledni, jež se odehraje od páté odpolední na malé scéně u sovy. „Čtvrteční odpoledne zahájí o půl třetí Rabussa z Přerova, od dvou hodin vystoupí zahraniční soubor a program završí společné vystoupení šumperských Seniorů a postřelmovské Markovice,“ přiblížila druhý festivalový den Březovská.

Páteční program začne už v deset hodin dopoledne vystoupením zahraničních souborů, na ně naváží děti z Kordulky ze Starého Poddvorova a odpoledne u sovy zakončí soubor z Bulharska. Poté se již otevřou brány Pavlínina dvora.

„Od páté hodiny zde zahraje dlouholetý účastník festivalu Rabussa a o hodinu později se na hlavní scéně postupně představí všechny zahraniční soubory v rámci hlavního pořadu nazvaného Vítejte u nás,“ doplnila Březovská. Páteční večer završí světelná show postřelmovské skupiny Postrpoi.

V sobotu 13. srpna ráno přivítá zástupce všech účinkujících souborů šumperský starosta na radnici. „Po slavnostním přijetí začne zřejmě nejoblíbenější a nejatraktivnější část celého festivalu – Roztančená ulice, kdy všechny domácí i zahraniční soubory předvedou své umění přímo v ulicích městského centra,“ láká na akci Březovská. V sobotu odpoledne vystoupí na malé scéně u sovy české soubory.

Od páté odpolední proběhne v Pavlínině dvoře druhý hlavní koncert nazvaný Až půjdeš do světa, zastav se!, na kterém vystoupí všechny zúčastněné soubory. Po jeho skončení se mohou návštěvníci pod pódiem zapojit do veselice a naučit se lidovým tancům.

Zajímavý program je nachystaný rovněž na neděli. Od 10 hodin dopoledne vystoupí všechny soubory. „Od třetí odpolední proběhnou koncerty VHS, Kelt Grass Bandu a cimbálovky Iršava,“ popsala poslední den festivalu jeho ředitelka.

Vstup na všechna vystoupení, jež se budou odehrávat na malé scéně u sovy v sadech 1. máje, je volný, stejně tak na Roztančenou ulici. Vstupné na páteční hlavní festivalový koncert přijde dospělé na dvě stě korun, senioři a studenti zaplatí sto padesát korun, v sobotu je pak vstupné na hlavní program o dvacet korun levnější. Ti, kteří se v neděli vydají na vystoupení do Pavlínina dvora, zaplatí jednotné vstupné sto padesát korun.

Další informace o festivalu najdou zájemci na internetových stránkách www.festivalsumperk.cz. Vyhledat si ho mohou rovněž na Facebooku na stránce: Mezinárodní Folklorní Festival CIOFF, IOV – Šumperk.Roztančená ulice

Program

Středa 10. srpna

Malá scéna – u sovy
17.00 Posezení u cimbálu

Čtvrtek 11. srpna

Malá scéna – u sovy
14.30 Rabussa Přerov
15.00 vystoupení zahraničního souboru
16.00 společné vystoupení souborů Markovice Postřelmov a Senioři ŠumperkFolklorní festival   koncert v Pavlínině dvoře

Pátek 12. srpna

Malá scéna – u sovy
10.00 vystoupení zahraničního souboru
13.00 Kordulka Starý Poddvorov a soubor z Bulharska

Velká scéna – Pavlínin dvůr (vstupné 200/150 Kč)
17.30 Rabussa Přerov
18.00 1. hlavní koncert „Vítejte u nás“
22.00 světelná show Postrpoi

Folklorní festival - přivítání u radnice

Sobota 13. srpna

9.00 přijetí zástupců souborů starostou města Šumperka
10.30 představení zúčastněných souborů
10.40 „Roztančená ulice“ na pěší zóně

Malá scéna – u sovy
14.00 vystoupení tuzemských souborů

Velká scéna – Pavlínin dvůr (vstupné 180/130 Kč)
16.00 Rabussa Přerov
17.00 2. hlavní koncert „Až půjdeš do světa, zastav se“Folklorní festival v roce 2019
21.00 veselice – hrají a zpívají zúčastněné soubory

Neděle 14. srpna

Velká scéna – Pavlínin dvůr (jednotné vstupné 150 Kč)
10.00 vystoupení všech souborů
15.00 VHS – rock Přerov, Kelt Grass Band Stránské a CM Iršava Ostrava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.