Symbol stromu propojí expozice jarní Flory Olomouc 2019

23.04.2019 14:47

Hra světla a stínu, ve které se prolne půvab jarních květin s křehkou krásou skla. Strom jako symbol života a plynutí času… Květinová výstava Flora Olomouc 2019 ve dnech 25. – 28. dubna, zve na nevšední ústřední expozici v pavilonu A s názvem Strom života.

Symbol stromu propojí expozice jarní Flory Olomouc 2019
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Pavilony G a H budou hostit rozsáhlou expozici bonsají a suiseki. Co dále nabídne letošní Flora Olomouc? Odborné přednášky, floristickou show, výstavu drobné zahradní mechanizace Hortifarm, Jarní zahradnické trhy a především záplavu jarních květin.

„Hlavní květinová expozice v pavilonu A Strom života zavede návštěvníky do říše snů a fantazie, ve které se prolne krása květin se sklářským uměním. Třpyt a lesk dodá celé expozici sklo z firmy Preciosa, skláren Kavalierglass a z Centra sklářského umění, Huti František. To vše podle návrhu přední české floristky Kláry Franc Vavříkové,“ popsala ústřední expozici její garantka Marie Doleželová. Klára Franc Vavříková je místopředsedkyně Svazu květinářů a floristů ČR a absolventka Zahradní a krajinářské architektury na Zahradnické fakultě MENDELU. Hlavní expozice nabízí i oblíbenou večerní prohlídku, která se uskuteční v pátek 26. dubna od 20 do 22 hodin. Komentátorského slova se ujme sama autorka a program doplní harfový recitál Simony Voříškové. Český zahrádkářský svaz v pavilonu C naváže na hlavní expozici jarní výstavou Pavly Švecové pod názvem Brána do divotvorného světa a návštěvníkům nabídne i oblíbenou poradnu a posezení u cimbálu.

„V jihovýchodním cípu Smetanových sadů bude historická oranžerie hostit první ročník mezinárodní floristické soutěže Oasis Visegrad Cup 2019, která je pořádána ve spolupráci se Svazem květinářů a floristů ČR. Soutěže se zúčastní osm floristů a utkají se ve třech soutěžních kategoriích. Soutěž startuje již ve středu 24. dubna a poslední soutěžní kategorii mohou přijít podpořit návštěvníci do pavilonu A ve čtvrtek v rámci jarní Flory. Soutěžní práce budou moci návštěvníci jarní Flory vidět v oranžerii až do ukončení výstavy,“ prozradil k soutěži tajemník Svazu květinářů a floristů Tomáš Svoboda.

„Česká bonsajová asociace uspořádala v rámci jarní Flory Mezinárodní výstavu bonsají a suiseki. V pavilonech G a H se tak návštěvníci mohou těšit na nevšední expozici rostlin s kouzlem a mnohaletou historií. Bude zde představeno mimo jiné staré umění miniaturizace stromů a jejich pěstování v miskách. Květinové výstavy doplní veletrh zahradní mechanizace Hortifarm za pavilony G a H a Jarní zahradnické trhy,“ dodává garantka Doleželová.

Město se zapojilo do doprovodného programu

Návštěvníky jarní Flory 2019 v parcích uvítá na padesát tisíc jarních cibulovin, které zdobí Holandskou zahradu, expoziční záhony u pavilonů G a H či botanickou zahradu olomouckého výstaviště.

Do doprovodného programu se zapojilo také město Olomouc, a to nabídkou promenádních koncertů v altánku u fontány. Ty se prodlouží až do pozdních večerních hodin, kdy park již bude volně průchozí. Iniciativa Zaparkuj Univerzity Palackého oživí veřejný prostor Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech třemi koncerty pouličnímu umění neboli busking. Jarní Florou tak zahájí svou sezonu i miniprojekt Zaparkuj kulturu v ulicích. Na jejich stánku budou zdarma k zapůjčení stolní a deskové hry, sportovní vybavení či deky.

Prostor mezi pavilony A a E se postupně proměňuje v moderní gastro zónu, kdy při jarní Floře zde mohou návštěvníci spatřit její fragment v podobě cortenového záhonu s moderní výsadbou. Z nabídky se již nyní mohou návštěvníci těšit na nový pestrý výběr jídel.

Smetanovy sady budou po dobu jarní Flory Olomouc volně průchozí denně od 18 hodiny večerní do 7 hodiny ranní. Po celou dobu bude v sadu fungovat systém průchodek. Průchodku s časovým omezením 15 minut si procházející návštěvník zakoupí na pokladně v plné výši vstupného, tj. 160 Kč, přičemž tato částka mu bude v plné výši navrácena proti platné průchodce při opuštění areálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…