Tábor: Díky dotacím od města „botanka“ zkrásněla

15.12.2019 6:32

V rámci dotačního programu města Tábora na podporu ochrany životního prostředí na rok 2019 získala Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ Tábor následující dotace:

Tábor: Díky dotacím od města „botanka“ zkrásněla
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Ekologické pěstování růží v botanické zahradě
dotace byla poskytnuta ve výši 11 400 Kč
Cílem projektu je obohatit botanickou zahradu o sbírku růží především o odrůdy našich a slovenských šlechtitelů růží. Základ sbírky tvoří odrůdy pěstované bratry Havlovými v Hlavňově u Soběslavi. Jejich otec Josef Havel založil tamní růžařskou školku a za dobu své práce získal řadu významných mezinárodních ocenění. V rozáriu botanické zahradě pěstujeme růže společně s levandulemi, které svou silně aromatickou vůní odpuzují savé škůdce. Rozárium budeme nadále doplňovat o další kvalitní odrůdy růží získané od tuzemských pěstitelů.

Revitalizace jezírka v botanické zahradě
dotace města ve výši 4600 Kč
V rámci projektu bylo jezírko osázeno vodními a bahenními rostlinami (např. přeslička zimní, prustka obecná, blatouch bahenní…). Zhotovena byla také cedule informující o rostlinných a živočišných zástupcích žijících v jezírku botanické zahrady. Zakoupeny byly dva kusy sítí proti nadměrnému zanášení jezírka listím.

Bylinková zahrada v botanické zahradě
dotace města ve výši 15 900 Kč
Zde došlo k přebudování bylinkové zahrady do stylu středověké bylinkové zahrady sv. Hildegardy. Bylinky byly vybrány podle dochovaných záznamů sv. Hildegardy. Jsou označeny keramickými cedulkami, které vyráběli lidé z domova pro osoby se zdravotním postižením. U vstupu bylinkové zahrady stojí cedule informující o sv. Hildegardě a o pěstování bylinek.

Pracovní listy – Přírodní zahrada v botanické zahradě
dotace města ve výši 10 300 Kč
V rámci projektu byly vytvořeny pracovní listy pro dvě věkové kategorie. Pro kategorii školkových dětí byly vypracovány otázky týkající se poznávání rostlinných a živočišných druhů, které se v přírodní zahradě vyskytují. Kategorie 1. stupně základních škol je zaměřena spíše na biotopy, které můžeme v přírodní zahradě vytvořit a na souznění pěstovaných užitkových rostlin.

Z dotačního programu města Tábora na podporu environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty byla poskytnuta dotace ve výši 3000 Kč na podporu realizace projektu Květinový piknik - seminář. Bohužel pro malý zájem o seminář se projekt nekonal a výše uvedená částka byla vrácena.

Z dotačního programu města Tábora na podporu cestovního ruchu byla získána dotace ve výši 5000 Kč. V rámci realizace projektu byla v botanické zahradě zaměstnána brigádnice, která zajišťovala možnost prodloužení otevírací doby. Realizací projektu jsme vyslyšeli požadavky ze strany návštěvníků, kteří prodloužení otevírací doby uvítali.

Veškeré dotace byly spolufinancovány Vyšší odbornou a Střední zemědělskou školou Tábor ve výši minimálně 30 procent z celkových uznatelných nákladů realizovaného projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ekofond jako základ nadstandardní péče o zeleň ve městě

16:14 Jihlava: Ekofond jako základ nadstandardní péče o zeleň ve městě

Ekofond je peněžní fond města Jihlavy, jež se zabývá distribucí finančních prostředků k provozu sprá…