Tábor: Spolek MAS Krajina srdce otevřel (nejen) Šatník pro sociálně potřebné občany

08.12.2022 21:11 | Tisková zpráva

V nebytovém prostoru domu čp. 2078 v ulici Dukelských bojovníků v Táboře (asi 380 metrů vzdušnou čarou od nemocnice) je v přízemí otevřena pro veřejnost nová služba: výdejna materiální pomoci pro lidi v těžké životní situaci.

Tábor: Spolek MAS Krajina srdce otevřel (nejen) Šatník pro sociálně potřebné občany
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Ošacovací středisko s názvem „nejen Šatník“ provozuje spolek MAS Krajina srdce s podporou města Tábor. Město bezplatně poskytlo spolku prostory na dobu neurčitou. „Podpora města Tábor je pro nás klíčová,“ uvádí MAS Krajina srdce.

V Šatníku se „odehrává“ sběr a výdej oblečení i materiální pomoci sociálně potřebným občanům. Jak uvedla předsedkyně spolku Monika Smetanová, ošacení i další věci si tu může vyzvednout každý, kdo je v těžké sociální situaci, a to bez jakéhokoliv potvrzení o hmotné nouzi, bez omezení počtu kusů na osobu (samozřejmě v přiměřeném množství pro vlastní potřebu nebo potřeby rodiny).

Pomoc je určena pro všechny věkové kategorie. Občané můžou darovat zachovalé a už nepotřebné oblečení např. po svých dětech a vzít si pro svoje potřeby jiné ošacení či materiální věci od dárců.

Provoz zabezpečuje MAS Krajina srdce s bezplatnou pomocí dobrovolnice a jedné pracovnice veřejné služby Úřadu práce.

„Máme tu oblečení všech velikostí, boty, potřeby pro děti jako kočárky, postýlky, hračky, ale i nádobí. V podstatě všechno, co jiní lidé už doma nepotřebují, vyřazují to po generálním úklidu domácností. Byla by škoda, ba i hřích, kdyby věci, které ještě mohou sloužit a jsou funkční, končily spolu s odpadky v kontejnerech. Náš Šatník je něco jako funkční recyklace. Vyřazené věci mohou ještě někomu dobře posloužit a udělat radost,“ uvedla Monika Smetanová. Zdůraznila, že v Šatníku se nikdo nemusí ničím prokazovat, dokládat své příjmy, předkládat úřední dokumenty. „Všichni jsou tu vítáni, dveře jsou tu otevřené pro každého. V dnešní době, kdy čelíme řadě ekonomických problémů, se nesnáze dotýkají i střední vrstvy obyvatel, kteří nikdy nepobírali žádné dávky, nikdy nebyli na Úřadu práce, dosud nepoznali, co to je dostat se do tíživé situace. Někteří se za to stydí, bojí se o tom mluvit. Proto Šatník poskytuje pomoc v nejdiskrétnější podobě, aby tu lidé našli klid a bezpečí, aniž by se cítili trapně, diskriminováni,“ řekla Monika Smetanová. Podle ní tu lze pořídit dětem i vánoční dárky. Zmínila také, že už během čtyř dnů zkušebního provozu Šatník navštívilo bez propagace 46 lidí.

Starosta Tábora Štěpán Pavlík označil zapůjčení prostor za maličkost. „Rádo se stalo. Je to náš miniaturní příspěvek, kterým jsme pomohli této aktivitě vzniknout. Těšíme se na spolupráci. Děkujeme týmu MAS Krajina srdce za pomoc všem lidem, kteří ji potřebují.“

Město a Krajina srdce spolu už letos jednou spolupracovaly: v Křížkově ulici na provozu kontaktního centra pro ukrajinské uprchlíky.

Provozní doba Šatníku v ulici Dukelských bojovníků je v pondělí a ve středu od 9.00 do 12.00 hodin. V prosinci sem lze zajít naposledy ve středu 21. 12. Zavřeno bude až do 3. ledna 2023, znovu se otevře 4. ledna 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…