Třebíč: Do židovské čtvrti budou moci vjet pouze její obyvatelé a podnikatelé

22.10.2020 21:23

Třebíč čelí v posledních letech stále rostoucímu počtu aut, což způsobuje problémy v celém městě, zejména v jeho centru. Nejvýznamnějším problémem je překračování kapacity komunikací, zvlášť v historické části města Zámostí, židovské čtvrti, památce UNESCO.

Třebíč: Do židovské čtvrti budou moci vjet pouze její obyvatelé a podnikatelé
Foto: rep
Popisek: Třebíč

„Město nechalo zpracovat průzkum, ze kterého vyplývá, že právě v Zámostí je dle sčítání tato kapacita překročena při odstavování vozidel až o 200 procent. Za 24 hodin zde projede více než 500 aut. V židovské čtvrti jsou cenné nemovitosti i vozovka, která je z větší části složená z historické dlažby a míra průjezdu aut způsobuje zvýšenou míru hluku a otřesů. Cílem města je omezit obrovskou míru dopravy a zároveň zachovat přístup pro obyvatele i podnikatele,“ popsal důvody změny dopravního režimu v památce UNESCO starosta města Pavel Pacal.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Změna režimu dopravy, která začne platit od 1. ledna 2021:

  • Do židovské čtvrti (Zámostí) budou moci vjet pouze držitelé parkovacích karet – rezidenti (obyvatelé s trvalým pobytem) a podnikatelé, pro které zde budou zároveň vyhrazeny stávající parkovací plochy.
  • Dojde také k úpravě parkování na Žerotínově náměstí. Parkoviště bude sloužit obyvatelům a podnikatelům ze Zámostí. Parkovací automat bude vydávat krátkodobá povolení k vjezdu do Zámostí na 30 minut majitelům nemovitostí bez trvalého pobytu. Parkovat zde budou moci držitelé parkovacích karet pro Zámostí.
  • Celodenní vjezd do Zámostí v případě potřeby bude majitelům nemovitostí bez trvalého pobytu povolovat Odbor dopravy a komunálních služeb Městského úřadu v Třebíči v ceně 1.000 korun.
  • Pro obyvatele Zámostí a podnikatele budou parkovací karty pro Zámostí a Žerotínovo náměstí v ceně 600 korun, nebo zvýhodněné pro parkoviště Pod Zámkem za 300 korun.
  • Vjezd pro zásobování do Zámostí bude umožněn denně od 5:00 do 10:00

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…