Třebíč: Hlediště v bývalém kině Moravia je již minulostí

22.04.2019 13:49

Budova bývalého kina Moravia se před očima mění na komunitní centrum. Vnitřní dispozice doznala značných změn. Budoucí návštěvníci už v hlavním sále nenajdou hlediště, ale multifunkční sál nebo cvičnou kuchyň.

Třebíč: Hlediště v bývalém kině Moravia je již minulostí
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Letos je to přesně 100 let od otevření Kina Moravia v Třebíči. Kino v tomto místě sloužilo do roku 2003, kdy se přesunulo do vedlejší budovy Fóra. Od té doby, až do loňského května, chátralo a stávalo se častým útočištěm nezvaných hostů.

„Od loňského roku se v budově nepřetržitě pracuje. V zimě byly dokončeny veškeré bourací práce. Následovala montáž ocelové konstrukce a vybetonování nových podlah v hlavním sále kina. První patro bude využíváno jako multifunkční sál. V nově vzniklém druhém patře bude umístěna rukodělná a výtvarná dílna, sdílená učebna, zasedací místnost a kanceláře,“ popsal práce místostarosta Miloš Hrůza a dodal, že obě patra budou propojena jak původním dvouramenným schodištěm, tak výtahem pro bezbariérový přístup.

„Jedná o velmi specifickou a starou stavbu. Mnohdy se objevují komplikace, které se nedaly předvídat,“ uvedl Miloš Hrůza. „Jedná se především o nahrazení původních stropů novými železobetonovými v jižní části u dvouramenného schodiště, které jsou navázané na železné pilíře. V průběhu prací jsme zjistili, že některé nosné konstrukce nejsou staticky stabilní a proto se musely zajistit. Původní strop v hlavním sále a ve vstupní hale zůstane zachován. Pouze dojde k jeho povrchové úpravě,“ upřesnil Hrůza.

V západní části budovy vznikne nově přístavbou dřevostavby zázemí pro rodiče s dětmi a také výcviková kuchyň. Předpokládané otevření centra je naplánováno na poslední čtvrtletí letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…