Třebíč: Město chce zlepšit podmínky parkování

27.03.2021 13:49

Na přeplněná parkoviště na třebíčských sídlištích poukazují mimo jiné četné stížnosti místních občanů, řidičů vozidel zimní údržby a svozových odpadových vozů i počty pokut za špatné parkování.

Třebíč: Město chce zlepšit podmínky parkování
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Koncem února proběhla v Třebíči také zkouška průjezdnosti hasičských vozidel ulicemi Třebíče, v rámci kampaně 3 metry k životu, jíž hasiči na špatnou průjezdnost ulic upozorňují. Do některých ulic se s hasičským autem kvůli špatně zaparkovaným autům vůbec nedostali.

Anketa

Je vám líto, že Klaus ml. odešel z politiky?

53%
22%
hlasovalo: 11767 lidí

Problematika dopravy v klidu, tedy aut parkujících v ulicích, trápí většinu českých měst a mnohá přistupují k dílčím opatřením. Město Třebíč nechalo zpracovat podrobnou analýzu celkového stavu dopravy ve městě, včetně parkování. A připravuje koncepční řešení, které by sídlištím, místním občanům i obsluhujícím vozidlům pomohlo.

Zásadními problémy parkování jsou: vzrůstající míra automobilizace, dosažení kapacity v centru, historickém jádru a oblastech s vysokou hustotou osídlenosti a odstavování rozměrných vozidel v rezidentních oblastech.

V rezidentních lokalitách s největšími problémy bude proto od 1. dubna letošního roku zavedeno omezení parkování nákladních vozidel kategorie „N“, což jsou rozměrnější auta, používaná převážně k výdělečné činnosti. Tato, většinou firemní auta, by měla parkovat na soukromých pozemcích. Protože opatření se bude týkat omezení stání těchto vozidel, zásobování tím dotčeno nebude. Tato první opatření z celkového konceptu se budou týkat lokalit Borovina, Dukovanská, Generála Svobody, Horka-domky, Marie Majerové, Na Kopcích, Novodvorská, Obránců míru a vybraných ulic v lokalitě Nové Dvory (Moskevská, Tolstého, Čajkovského, Maxima Gorkého, Školní, Kyjevská). Podrobný přehled všech ulic, kterých se toto omezení týká, najdete na webu města.

Dalším návazným opatřením bude projekt rezidentního parkování, který radnice aktuálně připravuje. Hlavním cílem koncepce je zajištění parkování pro rezidenty, zajištění průjezdnosti ulic a eliminace služebních vozidel. Jednoduše řečeno: Jde hlavně o to, aby lidé, kteří na daném sídlišti bydlí, měli kde legálně zaparkovat.

Náhradní parkovací plochy v docházkové vzdálenosti:

- Lékařský dům Vltavínská
- ul. Znojemská (Alfa, Na Hvězdě)
- ul. Koželužská, u točny MAD
- ul. M. Majerové – přilehlá parkoviště
- parkoviště nad a pod OC „Vysočina“
- ul. Míčova vč. přilehlých ploch
- ul. Modřínová – přilehlá parkoviště
- ul. Samešova
- ul. Brněnská vč. přilehlých ploch
- parkoviště u Atomu
- parkoviště u Laguny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …