Třebíč: ÚOHS rozhodl, semafory musí město soutěžit znovu

02.04.2022 17:02 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) posuzoval deset měsíců veřejnou zakázku na projekt Preference hromadné dopravy, kterou vypsalo a vysoutěžilo město Třebíč.

Třebíč: ÚOHS rozhodl, semafory musí město soutěžit znovu
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Do veřejné soutěže se přihlásily čtyři dodavatelské společnosti. Nyní ÚOHS rozhodl, že podmínky soutěže jsou diskriminační. Třebíč tak musí zakázku vypsat znovu.

Předmětem téměř šedesátimilionové zakázky byla obnova semaforů s kompletní výměnou technologie, která umí vyhodnotit průjezd aut z různých směrů a přizpůsobit čas pro projetí křižovatkou podle aktuální potřeby a dopravní situace. Umí také zvýhodnit autobusy městské dopravy a vozidel integrovaného záchranného systému. To například znamená, že když technologie zjistí v blízkosti křižovatky autobus, prodlouží zelenou tak, aby autobus městem plynuleji projel.

Město v zakázce požadovala technologii řadičů do semaforů tak, aby korespondovaly se stávajícím systémem. „Třebíč projekt připravila už před šesti lety, dotaci ale tenkrát město nezískalo. Teprve koncem roku 2020 byla dotace ve výši 50 milionů schválená. Vypsali jsme tedy zakázku po vzoru srovnatelných měst,“ uvedl starosta Třebíče Pavel Pacal.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Proti soutěži se k ÚOHSu odvolala společnost YUNEX, která vznikla až 26. února 2021 a která nabízí jinou technologii řadičů. Ta vyžaduje instalaci dopravní ústředny, aby i stávající semafory mohly mezi sebou komunikovat, tedy další náklady, které se mohou pohybovat od 5 do 22 milionů korun, podle náročnosti zakázky.

ÚOHS zadávací podmínky veřejné soutěže označil za diskriminační, ačkoli ve zprávě píše, že „řešení, navrhované městem může být ve výsledku hospodárnější, ale bez nové soutěže nelze tento závěr přijmout“.

Město nyní zakázku vypíše znovu. Upraví zadávací podmínky tak, aby se mohly přihlásit i další společnosti. Ty ale musí vyřešit komunikaci stávajících a nových semaforů mezi sebou. „Průtahy u ÚOHS zakázku velmi zpomalily. Chceme vše stihnout tak, abychom nepřišli o již schválené dotace. Je zajímavé a podivné, že v jiných městech podmínka určité technologie v zakázce na semafory prošla bez problémů. Navíc před třemi týdny vydal ÚOHS rozhodnutí, že je výhradním právem zadavatele určit si požadovanou technologii,“ dodal Pavel Pacal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …