Třebíč: V Týnském údolí najdete geoexpozici i dendrologickou stezku

16.05.2020 16:01

V jarních měsících město Třebíč ve spolupráci se střediskem ekologické výchovy Chaloupky a Českým svazem ochránců přírody Kněžice realizovalo takzvanou geoexpozici. Jedná se o výstavu souboru osmnácti bloků hornin z Vysočiny, Znojemska a Pardubicka.

Třebíč: V Týnském údolí najdete geoexpozici i dendrologickou stezku
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Každý blok má na sobě opracovanou, vybroušenou a vyleštěnou plošku, aby bylo patrné, jak vypadá v ušlechtilém stavu. Zhruba kubíkové bloky byly na místo výstavy dováženy nákladními auty, vyložily je bagry, nakladače a jeřáby.

„Expozice pod širým nebem mohou využít základní i střední školy z Třebíče a okolí i veřejnost. O každém kameni se dozvíte více pomocí QR kódu, který je včetně popisu lokality výskytu horniny a druhem horniny umístěn na popiskách. Lidé zde najdou také informační tabuli s mapou exponátů. Geoexpozice zároveň doplní nabídku turisticky zajímavých míst v Třebíči. Nechybí v ní totiž horniny, ze kterých je postavena třebíčská Bazilika sv. Prokopa, sochy, náhrobky a pomníky na území města,“ popsal venkovní výstavu kamenů starosta Pavel Pacal.

Jednotlivé exponáty jsou na stezce uspořádány podle vzniku – vyvřelé, usazené a přeměněné. Nejtěžší kámen výstavy váží 3,7 tuny a jedná se o žulu (granit) z Bílého kamene u Jihlavy. Nejmenší je půltunový hadec z Hrubšic u Oslavan. Realizace výstavy stála město 321 tisíc korun.

Stromová stezka s tajenkou

Dalším zajímavým projektem je dendrologická stezka, nebo také Keltský stromový kalendář. Ten je také v Týnském údolí vybudován jako stezka asi dva kilometry dlouhá a je na ní 21 zastavení, 21 stromů. U každého stromu je cedulka s číslem a QR kódem, po jehož načtení se zobrazí zajímavosti o stromu a informace o možných vlastnostech lidí narozených ve znamení daného stromu.

Na hrázi Vodovodního rybníka je umístěna informační tabule. Na stezce, kterou realizovala ZŠ Kpt. Jaroše a Chaloupky ve spolupráci s městem nechybí ani parkové lavičky.

Ke stezce patří zábavná hledačka (quest) Stromy v hádankách. Ke každému zastavení – stromu - je vytvořena veršovaná hádanka. Odpovědí na hádanku získají návštěvníci název stromu a vyřešením všech 21 hádanek vyluští celou tajenku. Ke questu je zhotovena hrací karta, kde jsou uvedeny všechny důležité informace.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…