Třebíč: Vody je málo, je potřeba s ní šetřit

08.08.2018 16:06

Úmorná vedra a nedostatek dešťových srážek posledních týdnů donutila odbor životního prostředí Městského úřadu v Třebíči vydat výzvu ohledně dodržování vodního zákona a zakazuje odběr povrchové vody. Zároveň žádáme občany, aby do odvolání této situace neplýtvali zbytečně pitnou vodou.

Třebíč: Vody je málo, je potřeba s ní šetřit
Foto: rep
Popisek: Třebíč

„Situace je zapříčiněná několikaletými deficity sněhových srážek v zimě a nedostatkem dešťů v jarních měsících. Stále není situace uspokojivá, došlo k nadměrnému poklesu hladin většiny vodních toků či dokonce k úplnému vyschnutí,“ vysvětlil důvody omezení vedoucí odboru životního prostředí Pavel Vosátka.

„Toto opatření vodoprávního úřadu znamená, že se nesmí čerpat voda z vodních toků a nádrží v celém okresu Třebíč. Žádáme tímto občany, aby nezalévali zahrady, hřiště ani trávníky, nenapouštěli vodu do zásobních nádrží ani bazénů, nemyli auta a obecně neplýtvali vodou pitnou, ani vodou z domovních studní,“ upozornil starosta města Pavel Janata.

Vodoprávní úřad bude v následujících týdnech provádět zvýšenou kontrolní činnost na všech vodních tocích a nádržích.

Může dojít k ohrožení vodních organismů, ryb i funkce vodního toku

„Při nehospodárném nakládání s povrchovými vodami může docházet k ohrožování veřejného zájmu. To znamená, že může dojít k ohrožení vodních organismů, ryb i k ohrožení funkce vodního toku, vlivem kyslíkového deficitu,“ popsal Pavel Vosátka.

V případě, že by v nadcházejícím období došlo k dalšímu zhoršení stavu vody, k nedostatku vody nebo k ohrožení zásobování obyvatel pitnou vodou, nakládání s vodou bude vodoprávní úřad dále omezovat, nebo i zakazovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…