Třebíč: Za jeden pokácený strom ve městě dva nové

07.06.2023 19:06 | Tisková zpráva

Stromy jsou důležité v přírodě i ve městě. Proto radnice věnuje zvýšenou pozornost péči o zeleň jak ve veřejném prostoru, tak v městských lesích. Radní města si dali za cíl za jeden pokácený strom ve městě vysadit dva nové.

Třebíč: Za jeden pokácený strom ve městě dva nové
Foto: rep
Popisek: Třebíč

V plánu radnice je letošní dokončení revitalizace parku Na Hrádku, revitalizace zámeckého parku, pokračování řízené výsadby nových stromů v městských lesích, příprava revitalizace Týnského údolí a Tyršových sadů a další zlepšování zeleně na veřejných prostranstvích.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29702 lidí

V parcích, sadech i na veřejných prostranstvích se stromy průběžně obnovují a také doplňují. Odbor rozvoje a životního prostředí vytipovává místa, kde je možné vysázet stromy a doplnit různá stromořadí.

Jak je to s těmi vysázenými stromy za pokácené?

Za rok 2022 bylo v intravilánu Třebíče pokáceno 439 suchých či dožívajících stromů. Vysázeno jich bylo 787. Největší obměnou zeleně prošel Hrádek, kde bylo na základě odborných dendrologických doporučení pokáceno 340 stromů, následně vysázeno 417 stromů a 362 keřů. Na novém záchytném parkovišti v Hrotovické ulici proběhlo kácení sedmnácti náletových a dožilých stromů, nově zde bylo vysázeno 23 habrů a 23 třešní a také 364 keřů, zejména svída krvavá a ptačí zob.

Kromě parků hospodaří město také v městských lesích. Zde se od roku 2019 vytěžilo mnoho kůrovcem napadených smrků. Za poslední 4 roky bylo v městských lesích vysázeno 47.900 stromků, z toho 10 tisíc v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…