Třinec: Nová opěrná zeď pomůže stabilizovat břeh Líštnice i přilehlou cestu

02.04.2020 19:53

Voda je nejen tou nejdůležitější tekutinou pro náš život, kterou je potřeba chránit. Vlivem klimatických změn se ale stává také živlem, jenž umí způsobit řadu nepříjemností, které je nezbytné řešit.

Třinec: Nová opěrná zeď pomůže stabilizovat břeh Líštnice i přilehlou cestu
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

Sucho a přívalové deště způsobily problémy podél toku Líštnice v Třinci - Horní Líštné, kde vznikla erozí vodního toku nátrž břehu, a hrozilo upadnutí části přilehlé vozovky. Od října loňského roku tu proto probíhala stavba železobetonové opěrné zdi, která břeh Líštnice zpevnila a stabilizovala. Zásah si vyžádal z rozpočtu města 6,5 milionu korun s DPH.

„Zpevnění břehu je významnou investicí a velkým zářezem do rozpočtu, ale bylo nutné to udělat. Stávající místo bylo v havarijním stavu. Voda podemílala břeh a hrozilo nebezpečí jeho sesunutí a stržení části přilehlé cesty, která je navíc páteřní komunikací, která do lokality Líštné vede,“ vysvětlila primátorka Věra Palkovská.

Nová železobetonová zeď, která usměrnila tok říčky a zajistila její břeh, se nachází v Horní Líštné naproti restaurace U Sliwky. Má délku 44 metrů, je založena na mikropilotech a stabilizována řadou lanových kotev. Svah břehu byl zpevněn kamennou rovnaninou z lomového kamene. V rámci stavby byla rekonstruována i vozovka v pásu podél nové opěrné zdi a přibylo i nové silniční zábradlí.

„Klimatické změny mají velký dopad i na Třinec a jeho rozpočet. Snažíme se podle technických, majetkoprávních a samozřejmě také finančních možností stále rozšiřovat vodovodní sítě a zadržovat vodu v krajině. Ovšem sucho s sebou bohužel přináší i problémy s břehovými nátržemi,“ dodala primátorka, která tuto problematiku intenzivně řeší i s Povodím Odry a Českým rybářským svazem. V plánu je i společný projekt na vybudování dřevěných splávků po celém toku Líštnice, které by stabilizovaly dno, vytvářely zádržné prvky a zároveň poskytovaly úkryty pro ryby a jiné vodní živočichy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…