Třinec: Studenti gymnázia se podílí na „Gymplparku“

18.04.2022 19:31 | Tisková zpráva

Prostor před Gymnáziem Třinec se začíná měnit. Na návrh vedení města zde vznikne nový parčík. Do práce na závěrečné podobě se mimo zahradních architektů aktivně zapojili i studenti třineckého gymnázia. Parčík i díky nim tak získal jasné obrysy.

Třinec: Studenti gymnázia se podílí na „Gymplparku“
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

„Třinec bude díky tomuto parčíku zase o něco krásnější. Jsem ráda, že se do projektu od začátku aktivně zapojili mladí lidé. Vnesli do myšlenky města tolik důležitý pohled těch, kteří parčík budou využívat nejen pro svůj volný čas, ale i ke vzdělávání a poznávání přírody,“ uvedla primátorka města Věra Palkovská na dalším setkání se studenty 6. dubna 2022 v aule gymnázia a připomněla, že původně měla relaxační zóna vzniknout u řeky Olše, ale místní byli proti. Další variantou byl podle primátorky prostor za kinem Kosmos, ale ten využijí stavbaři v rámci velké rekonstrukce kina, která by měla začít příští rok.

První stromy zasadí žáci společně se zástupci vedení města a zahradníky 27. dubna 2022. „Mladí lidé budou dále do parku průběžně vnášet výtvarné prvky a bude na nich, jak se jim podaří vdechnout prostoru život. Celkem bude vysazeno cca 19 stromů. Každá třída bude mít svůj strom a zajímavostí je to, že kotvení stromů si sami vyzdobí a upraví,“ zmínila Halina Lisztwan, referentka odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu, která projekt za město Třinec koordinuje.

V parku se vysadí i nových 21 keřů a asi 400 trvalek a cibulovin. Součástí parku by měla být venkovní učebna, lavičky, sedací prvky, nové pískoviště, houpačky či cvičební prvek. Park bude dělat radost nejen žákům gymnázia, ale také široké veřejnosti, maminkám s dětmi či seniorům. Park začne sloužit veřejnosti 2. září letošního roku s tím, že se bude postupně dále dotvářet.

„Gymplpark je prostor, který by měl být plný barev a života. Parčík se stane i místem, kde se mladí lidé budou moci naplno vyřádit, myšleno v tom pozitivním směru. Plánujme, že stávající chodníky a spojovací pěšiny budou obohaceny výtvarným ztvárněním studentů, různých témat. Každopádně je to pro studenty výzva k vytvoření jak originálních maleb ale také věcí v podobě 3D prostorové výzdoby parku“ uvedl Adam Šimonovič ze společnosti Zelený prostor, s.r.o., která se zaměřuje na zahradní a krajinářskou architekturu. I proto byli na společném setkání přítomni i zástupci Základní umělecké školy, Galerie města Třinec a pedagogové, z nichž někteří mají na gymnáziu na starosti výuku výtvarných umění.

„Jsem ráda, že se gymnazistům podoba parku líbí a že byli aktivní. Park by se mohl stát i místem pro konání přednášek nebo workshopů,“ uvedla Romana Cieslarová, ředitelka Gymnázia Třinec. Na její slova navázala primátorka města, která uvedla: „Přeji si, aby se parčík stal místem, kde se žáci třeba jen tak potkají a popovídají si mezi sebou, setkají se spolužáky z jiných tříd či ročníků třineckého gymnázia. V době po covidu je potřeba to vzájemné a dlouhé sociální odloučení narovnat a nový parčík k tomu určitě přispěje.“

A kolik bude nový parčík stát? K překvapení většiny přítomných studentů, z nichž jeden tipoval třeba jen 10 tisíc korun …, to bude zhruba 1,5 milionu korun. Na nákladech se budou vedle města podílet významným způsobem i sponzoři.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.