Třinec vyzkouší elektrobusy

01.06.2015 14:10

Další vstřícný krok k životnímu prostředí chce udělat město Třinec. Po dobrých zkušenostech s elektromobilem, který více než rok využívají zaměstnanci městského úřadu, hodlá elektrickou energii vyzkoušet i v městské hromadné dopravě. Během června a července budou v rámci MHD Třinec zkušebně jezdit dva elektrobusy.

Třinec vyzkouší elektrobusy
Foto: wikipedia
Popisek: Třinec

„Doprava se významnou částí podílí na prašnosti a zhoršené kvalitě ovzduší v Třinci, proto hledáme jakýkoliv způsob, který by tyto negativní dopady zmírnil. Díky vlakové zastávce v centru města se hodně cestujících přesunulo na železnici, snažíme se podporovat cyklodopravu a po zkušenostech s elektromobilem chceme podpořit i tento ekologický způsob dopravy.

Zvažujeme do budoucna využívat elektrickou energii i ve veřejné dopravě. V současné době jsme dojednali s Arrivou, že v červnu a v červenci proběhne na linkách MHD zkušební provoz elektrobusů,“ uvedla starostka města Věra Palkovská.

Elektrobusy budou zajišťovat spoje linek vedoucích do městských částí Kanada, Podlesí, Lyžbice, Terasa a Dolní Líštná. Od 2. do 30. června bude po Třinci jezdit elektrobus českého výrobce typu SOR EBN a od 15. června do 15. července se k němu přidá další elektrobus čínského výrobce BYD.
Autobusový dopravce ARRIVA MORAVA se připojí také k Dětskému dni, takže zájemci si budou moci nejmodernější elektrobus zn. SOR EBN 10,5 prohlédnout už v neděli 31. května, kde bude k vidění na parkovišti před halou STaRS.

Moderní nízkopodlažní elektrobus je určený pro bezemisní přepravu osob v městském i meziměstském provozu. Svými užitnými vlastnostmi je vhodný také do turistických oblastí či horských středisek, neboť elektrický pohon je nejekologičtější i energeticky nejhospodárnější. Zkušební jízdy elektrobusů jsou začátkem kampaně pro čistou mobilitu v Třinci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

7:37 Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

V sobotu 18. května na cyklostezce mezi Městem Touškovem a Kozolupy vyvrcholí projekt DEKA pro Hospi…