Trutnov: Jedna věznice, dva návrhy

19.09.2021 6:32 | Tisková zpráva

Trutnovská radnice uvažuje o dvou projektech, z nichž jeden by mohl být realizován v prostoru bývalé věznice. Veřejnost může při rozhodování pomoci. Stačí hlasovat v anketě.

Trutnov: Jedna věznice, dva návrhy
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Nová Galerie Draka nebo Dům technických dovedností a FabLab, To jsou dva projekty, s jejichž autory město Trutnov jedná. Chce totiž oživit prostor bývalé věznice, kterou před rokem získalo od státu. „Chceme, aby objekt věznice sloužil co nejvíce lidem. Zároveň by měl být daný projekt schopen po uvedení do provozu získávat peníze z různých zdrojů, aby byl ideálně nezávislý na rozpočtu města,“ vysvětluje Tomáš Eichler, místostarosta města Trutnova.

Radnici může při rozhodování pomoci také veřejnost. S návrhy projektů je možné se seznámit na webu města Trutnova ZDE, na jeho oficiálním facebookovém profilu nebo na YouTube kanálu. „Poté stačí hlasovat v anketě, která je také dostupná na komunikačních kanálech města. Budeme moc rádi, když se do hlasování zapojí co nejvíce Trutnovanů, abychom měli jasnější představu, jaký koncept by se jim v centru města líbil. Považujeme to jako poradní hlas dalším orgánům, které o osudu věznice budou rozhodovat,“ dodává Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

Hlasování bude možné až do neděle 17. října 2021. Projekt by se mohl realizovat v horizontu následujících 3-5 let. Město by na něho chtělo získat dotaci ze státního rozpočtu nebo z evropských fondů.

Budova z počátku 19. století byla postavena jako městská věznice. V nejrušnějších letech se v ní za rok vystřídalo více než tisíc vězňů. Za 2. světové války sloužila jako věznice gestapa a z kraje 50. let jako klasická státní věznice. Postupem času se její využití měnilo, fungovala například jako sídlo archivu a naposledy jako sklad civilní ochrany. Na počátku nového tisíciletí byl sklad zrušen a od té doby je objekt prázdný a nevyužívaný.

Věznice má dvě patra a podkroví, její konstrukce a vnitřní dispozice stále odpovídají původnímu účelu stavby. Cely jsou zachované, objekt má masivní zdi a klenuté stropy. Město ji získalo v roce 2020 od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podmínkou pro její získání bylo, že nebude využita pro bydlení ani běžné komerční aktivity.

Návrh Dům technických dovedností a FabLab ZDE
Návrh Nová Galerie Draka ZDE
Hlasovat můžete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…