Trutnov: Restaurace mobiliáře poříčského kostela pokračuje

07.08.2021 8:36

Trutnovská radnice pokračuje v opravách mobiliáře kostela sv. Petra a Pavla. Na jeho stavu se podepsal nejen čas, ale také červotoč. Práce jsou rozděleny do dvou etap, které dohromady vyjdou na více než 1 milion korun.

Trutnov: Restaurace mobiliáře poříčského kostela pokračuje
Foto: Miloš Šálek
Popisek: Trutnov, Krakonošovo náměstí

V loňském roce se v kostele na Lípovém náměstí v Poříčí zrestaurovaly všechny čtyři oltáře a kazatelna včetně sochařské výzdoby za 611 tisíc korun.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

Na letošek je naplánována 2. etapa restaurátorských prací. „Chystáme opravu vyřezávaných obrazů křížové cesty a volně umístěných soch. Současně opravíme zádveří u bočních vchodů a ošetříme skříně a komody, které napadl červotoč,“ popisuje plán prací Vlastimil Grof z Odboru rozvoje města MěÚ Trutnov.

Letošní investice do opravy kostela sv. Petra a Pavla činí téměř 450 tisíc korun. Práce, tak jako v loňském roce, provádí MgA. Václav Krouz z Mnichovic. Hotovo by mělo být do půlky listopadu.

Novogotický kostel na Lípovém náměstí byl postaven v letech 1897–1903 podle projektu pražského architekta Vomáčky firmou trutnovského stavitele Vincenze Baiera. Stavba o půdorysu 35 x 12 metrů ukrývá ve svém interiéru 4 oltáře – hlavní se sochami patronů kostela sv. Petra a Pavla, postranní se sochami Panny Marie a Ježíše Krista a vzadu oltář Božího hrobu. Kostelní prostory prosvětluje 13 oken s barevnými vitrážemi s ornamentální i figurální výzdobou. Dominantou kostela je 50 metrů vysoká kostelní věž, zakončená čtyřmetrovým železným křížem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Město připravuje aplikaci pro komunikaci s občany

16:29 Ústí nad Labem: Město připravuje aplikaci pro komunikaci s občany

Společnost Metropolnet zajistila veřejnou zakázku na pořízení mobilní aplikace, která bude sloužit k…