Trutnov: Sáčky na psí exkrementy neslouží jako obal na svačinu

08.02.2019 15:06

Uklízení psích exkrementů v ulicích města a úměrné nakládání se sáčky ve stojanech je téma, se kterým se potýká řada měst v republice. Trutnov není výjimkou. Radnici nezbývá, než apelovat na nevzorné pejskaře i případně další občany.

Trutnov: Sáčky na psí exkrementy neslouží jako obal na svačinu
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Někdo sbírá, někdo zásadně ne. Přístup majitelů psů k pořádku v ulicích a v parcích je různý.  Radnici nezbývá, než na lhostejný přístup těch méně pořádných apelovat a doufat, že budou po svých čtyřnohých mazlíčcích uklízet. Vedení města věří, že smysluplnou komunikací lze podpořit kvalitu spolužití. „Bohužel v zimním období řada z nich spoléhá na sníh, který psí exkrement zakryje a později připomíná chůze po ulici cestu minovým polem. Proto bych moc chtěl požádat všechny pejskaře, aby u sebe vždy měli sáčky, které mohou navíc získat zdarma od města,“ říká Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

Po městě se nachází celkem 99 stojanů se sáčky na psí exkrementy, které jsou zde zcela zadarmo. Pravidelně je doplňují pracovníci Technických služeb Trutnov, kteří nyní kontrolu a doplňování ještě zintenzivnili. Bohužel pak nastává i problém, kdy lidé berou sáčky ze stojanů ve velkém. „Není výjimkou, že sáčky doplníme a v tu ránu přijde někdo, kdo si celý balíček odnese. Sáčky pak rovněž nalézáme v odpadu použité velmi různě, často jinak, než ke svému účelu, například v nich byly viděny zabalené školní svačiny. Proto takto veřejně prosím jak pejskaře, tak případně další, kteří si berou sáčky, aby je skutečně brali jen v nutném počtu,“ říká Lumír Labík, ředitel Technických služeb Trutnov.

Majitelé psů si mohou sáčky na psí exkrementy vyzvednout nejen ve stojanech, ale i na inforecepci městského úřadu nebo při hrazení poplatků ze psa na Odboru finančním, vždy zcela zdarma. „Někteří tuto možnost vzorně využívají, za což jsme rádi. Jen v loňském roce jsme rozdali 365.000 sáčků za 50.000 korun,“ upřesňuje trutnovský starosta a dodává, „zároveň nám nezbývá, než spoléhat na lidskou ochotu a čistotnost. Závisí na každém z nás, zda budeme žít v čistém a uklizeném městě“. Z výše uvedeného je zřejmé, že trutnovská radnice vyzývá majitele psů, aby po svých zvířatech uklízeli a ve stojanech brali jen skutečně potřebné množství sáčků pro danou chvíli. Tyto informace město také umístilo na vývěsní plochy ve formě žlutých plakátů. Strážníci Městské policie Trutnov se nyní zároveň zaměří na venčící osoby a to, jak plní své povinnosti. Za znečišťování veřejného prostranství jim totiž hrozí pokuta až 10.000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.