Trutnov pokračuje v přípravách stavby parkovacího domu

22.12.2022 16:01 | Tisková zpráva

Navýšení parkovací kapacity na největším trutnovském sídlišti o 155 míst, to je cílem plánované výstavby parkovacího domu.

Trutnov pokračuje v přípravách stavby parkovacího domu
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově


Parkovaci´ du°m
 Část místních se sice postavila proti, ale radnice v přípravách pokračuje. Důležitou roli totiž hraje zřízení nástupních ploch pro požární techniku, kvůli nimž mohou zmizet až desítky parkovacích míst.

Podle výsledků průzkumu veřejnosti provedeném letos na Zelené Louce by si lidé nejvíce přáli, aby město Trutnov primárně investovalo do zlepšení situace s parkováním. Parkovacích míst je na sídlišti nedostatek, chybí jich přibližně 400. Radnice proto přichystala výstavbu parkovacího domu na místě současné parkovací plochy vedle CityMarketu. Narazila však na odpor některých bytových družstev a společenství vlastníků jednotek z Pampeliškové ulice. „Ač jsme zástupcům bytových domů slíbili, že využívání parkovacího domu bude bezplatné, vlastníci se na domovních schůzích vyjádřili celkem jasně, ze 120 vlastníků hlasoval 1 pro, 1 se zdržel a 118 bylo proti výstavbě parkovacího domu s tím, že s parkováním v této lokalitě problém nemají,“ vysvětluje Michal Rosa, starosta města Trutnova. 

Paradoxně ta samá bytová družstva a SVJ trutnovskou radnici nedávno oficiálně požádala o zřízení nástupních ploch pro požární techniku, což je problematika, která se výhledově bude týkat mnoha bytových domů nejen na Zelené Louce a může mít vliv na snížení počtu parkovacích stání. „Obnovení nástupních ploch v Pampeliškové ulici by znamenalo ztrátu až 50 míst k parkování. Usilovně proto pracujeme s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje na alternativním řešení, kterým je zřízení nástupních ploch z vnitrobloku těchto bytových domů,“ popisuje současný stav Klára Bednářová, vedoucí Odboru majetku města MěÚ Trutnov.

Úbytek tolika míst by ovlivnil život celého sídliště. Radnice proto plán výstavby parkovacího domu neodkládá. „Vnímáme a respektujeme názor obyvatel zmíněných bytových domů, máme však odpovědnost i k obyvatelům navazujících ulic. V přípravě parkovacího domu budeme tedy pokračovat. O vlastní realizaci stavby bude zastupitelstvo města rozhodovat, až se situace ohledně nástupních ploch vyjasní a také až bude zřejmé, zda město na parkovací dům získá dotaci,“ říká k postupu trutnovský starosta.

Výstavba parkovacího domu by měla zvýšit kapacitu míst vedle nákupního centra ze současných 120 na celkem 275. Dům je plánován tak, aby nedošlo ke zhoršení kvality bydlení, aby respektoval linii zástavby, výškovou úroveň stávající zástavby a aby se v maximální možné míře využily obnovitelné zdroje a zachovala zeleň v okolí. „Souběžně budeme hledat možnosti vybudování nových nebo rozšíření stávajících parkovacích ploch v dalších ulicích Zelené Louky,“ uzavírá Michal Rosa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…