Turnov: Dubnová výzva 10.000 kroků v Turnově ve znamení 750

23.05.2022 8:35 | Tisková zpráva

Skončila dubnová Výzva 10.000 kroků, do níž se přihlásilo přes 13.000 účastníků z celého Česka. Během 30 dnů společně zdolali bezmála 2.300.000 kilometrů při denním průměru přes 76.000 km, což je stejná vzdálenost, jako by každý den obešli 33x Českou republiku.

Turnov: Dubnová výzva 10.000 kroků v Turnově ve znamení 750
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Cílem výzvy je podpořit společnost v pravidelném pohybu, který je pro naše zdraví klíčový. Chůze je nejpřirozenější pohyb, který zvládne prakticky každý. Zároveň je jedním z nejlepších léků na „nemoci životního stylu“, jako je stres nebo obezita. Ty přitom podle Světové zdravotnické organizace mohou za více než 70 % všech úmrtí ve světě.

Výzva má i další ambice, a to vyvolat debatu nad veřejným prostorem nebo propagovat koncept měst krátkých vzdáleností, který známe např. z Paříže. „Proč jezdit na malý nákup nebo do nedaleké práce autem? Pokud to dává smysl, je vhodné kratší vzdálenosti ujít pěšky nebo třeba ujet na kole. Pohybem se odbourává stres, zvyšuje obranyschopnost organismu a oproti autům je výrazně šetrnější k našemu zdraví i peněženkám,” popisuje Jaroslav Martinek ze spolku Partnerství pro městskou mobilitu, který výzvu pořádá dvakrát ročně.

Dubnové kolo Výzvy 10 000 kroků oficiálně podpořilo 91 měst a obcí České republiky. V soutěži mezi nimi zvítězil Slaný před Dobříší a Zábřehem, následovaly Bruntál, Olomouc, Krnov, Prostějov, Turnov, Kutná Hora a Uherské Hradiště. V některých obcích byla výzva extrémně oblíbená a výzvy se tam účastnil každý padesátý občan! Nejvíce lidí se zapojilo ve městech: Olomouc (613),  Krnov (503),  Prostějov (444),  Turnov (335),  České Budějovice (276),  Zábřeh (257),  Dobříš (248),  Brno (240),  Bruntál (199) a Slaný (198).

Novinkou letošního ročníku bylo také zapojení firem a třídních týmů. Do výzvy se zapojilo přes 100 školních tříd, což pomáhá vybudovat zdravé pohybové návyky od útlého věku a eliminuje riziko nadváhy. Účastníci se mohli sdružovat v kamarádských, třígeneračních nebo partnerských týmech. Dohromady jich mezi sebou soutěžilo okolo 1 200.

Nejmladšímu účastníkovi bylo 6 let a nejstaršímu přesně o osm dekád více. Nejlehčí účastník vážil 20 kg, nejtěžší v den zahájení akce 196 kg. Absolutní vítězem se stal Zdeněk Čabla ze Slaného s 2 389 body (2.125 km), na celkově druhém místě skončila Libča z Želechovic za 1 654 bodů (1.273 km). Nejvíce ze všech účastníků zdolala celkově pátá Heluscha z Mostu, a to 2.138 km (denní průměr cca 71,3 km). Těmto výkonům se na první pohled ani nedá věřit, a proto je pořadatelé kontrolují. Za nejlepšími účastníky osobně jezdí, aby si s nimi třeba i zaběhali a ověřili si tak, že je vše v pořádku. Výzva zkrátka odkrývá obrovský potenciál člověka. Zvítězil tým „Slaný sobě :-)“ ze Slaného, který získal 1.700 bodů a zároveň toho také nejvíce nachodil (9 192 km). Na druhém místě skončila „Hovada“ z Dobříše a na třetím „Budoucí laně“ z Turnova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…