Turnov: Měření kvality ovzduší na Malém Rohozci

07.01.2019 18:23

Ještě před koncem roku 2018 proběhlo v lokalitě na Malém Rohozci měření kvality ovzduší. Měření zajišťoval Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem.

Turnov: Měření kvality ovzduší na Malém Rohozci
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Ve dnech 23. - 26. 10. 2018 byly pomocí mobilní měřící jednotky měřeny koncentrace látek znečišťující ovzduší, jednalo se o těkavé organické látky (toluen, ethylbenzen, xylen, styren) a dále oxidy dusíku (oxid dusnatý, oxid dusičitý), oxid siřičitý, oxid uhelnatý, ozón a prach – suspendované částice frakce PM10. Součástí bylo i měření klimatických podmínek – teplota, relativní vlhkost, rychlost a směr větru, barometrický tlak.

Výsledky měření byly následující:
Průměrná koncentrace benzo(a)pyrenu za měřené období byla 0,11 ng.m-3 (limit 1 ng.m-3 za 1 rok), naměřená maximální 1 h koncentrace oxidu siřičitého byla 50,5 μg.m-3 (limit 350 μg.m-3), maximální 1 h koncentrace oxidu dusičitého byla 30,8 μg.m-3 (limit 200 μg.m-3), naměřené osmihodinové průměry ozonu (maximum 70,3 μg.m-3) leží pod cílovým imisním limitem (120 μg.m-3).

Průměrná koncentrace těkavých organický látek za dané období byly nominálně řádově nižší než referenční koncentrace s dobou průměrování 1 rok, koncentrace oxidů dusíku (maximum 12,6 μg.m-3)  leží pod ročním imisním limitem (30 μg.m-3), naměřené osmihodinové klouzavé průměry oxidu uhelnatého (maximum 251,2 μg.m-3) leží taktéž pod imisním limitem (10.000 μg.m-3). Naměřené průměrné 24 hodinové koncentrace u suspendovaných částic PM10 (maximum 13,8 μg.m-3) leží pod úrovní limitní koncentrace s dobou průměrování 1 rok (40 μg.m-3). Detailní protokol najdete ikona souboruzde.

U žádné z měřených látek nebyl překročen imisní limit a není pravděpodobné, že by byly referenční koncentrace překročeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…