Turnov: Na Valdštejně probíhá stabilizace skalního podloží

25.03.2019 15:03

Pracovníci firmy STRIX Inženýring, spol. s r.o. z Chomutova začali v polovině března s navrženými pracemi na stabilizaci skalního podloží hradu Valdštejna.

Turnov: Na Valdštejně probíhá stabilizace skalního podloží
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Areál hradu Valdštejna se rozkládá na třech samostatných pískovcových blocích, které propojují mosty, schodiště a aehrenthalský palác s terasou.

Nyní již došlo k odtěžení části nestabilního skalního bloku u schodiště na aehrenthalskou terasu. Jednalo se o nejtěžší část celého projektu, neboť se nevědělo, jak je uvnitř skalní blok prasklý.  Při odtěžování bylo třeba dát zároveň pozor na stavbu aehrenthalského paláce, aby nedošlo při pádu skalních bloků k jeho poškození. 

Pracovníci, kteří celý den visí v sedácích, postupně očišťují skalní masív od náletů a starých kořenů.  Pískovcové skalní bloky jsou porušeny nejen procesy zvětrávání, ale i vyplavováním křemitého tmelu z horniny a v neposlední řadě náletovou vegetací, která eroduje skalní masiv. Právě náletová vegetace svými kořeny velkou měrou přispívá k narušování horniny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…