Turnov: Rozhlédněte se po Českém ráji s novou brožurou

27.11.2022 18:05 | Tisková zpráva

Sdružení Český ráj vydalo na podzim novou tiskovinu – Rozhledny a vyhlídky Českého ráje.

Turnov: Rozhlédněte se po Českém ráji s novou brožurou
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Materiál stručně představuje 14 známých rozhleden z celého regionu a zmiňuje také skalní vyhlídky, hradní a zámecké vyhlídky z ochozů či věží a nevynechá ani místa dalekých rozhledů. „Na základě naší spolupráce s informačními centry a jejich podnětů jsme se rozhodli zpracovat brožurku s přehledem rozhleden. Tyto jsou v materiálu řazeny v abecedním pořadí a doplněny fotografiemi od známých autorů,“ uvedla Lucie Podařilová ze Sdružení Český ráj.

V brožurce tak má své místo nejznámější rozhledna Kozákov, nejnižší rozhledna Járy Cimrmana či krásná cihlová rozhledna na pomezí Českého ráje a Jizerských hor - Kopanina.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí

Každé rozhledně jsou v tiskovině věnovány dvě strany, celostránkovou fotografii doplňuje stručný text s informacemi o objektu, legenda k danému místu, jako například otevírací doba, vstupné či možnost občerstvení.

„Vybírali jsme převážně z nových fotografií pořizovaných ze vzduchu ať už profesionálními drony či z balonu. Zařadili jsme také fotky výhledů z rozhleden, ale i ty klasické ze země,“ doplnila Lucie Podařilová.

V stručném přehledu brožura uvádí hradní a zámecké vyhlídky jako jsou například výhledy z hradů Trosky, Frýdštejn nebo Kumburk a ze zámků Hrubá Skála a Humprecht. Skalních vyhlídek je v Českém ráji a zdejších skalních městech mnoho, za zmínku stojí jistě vyhlídka Zahrádka na Maloskalsku či samostatné skalní vyhlídky Hlavatice či Krkavčí skála. Mezi místa dalekého rozhledu a dominantní kopce v regionu patří kromě Kozákova také Vyskeř, Zebín a vrch Mužský. Zmínit musíme i unikátní věžový vodojem v Ohrazenicích u Turnova, který se veřejnosti otevírá pouze pár dní v roce.

Brožura byla vydána v nákladu pět tisíc výtisků a je návštěvníkům k dispozici zdarma v informačních centrech nebo také ke stažení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.