Turnov: Rozsáhlá rekonstrukce Markovy ulice pokračuje

23.05.2022 18:35 | Tisková zpráva

Uzavření důležité dopravní tepny Turnova působí nemalé obtíže motoristům a nově také pěším. Na druhou stranu, oprava ulice kromě dalšího přinese širší a tišší vozovku.

Turnov: Rozsáhlá rekonstrukce Markovy ulice pokračuje
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Do finální podoby by se Markova ulice měla dostat s koncem července. V současné době se z bezpečnostních důvodů přechodně uzavřela také pro chodce, a to zhruba do poloviny června.

Současná situace v centru města rozhodně není příjemná, rekonstrukce Markovy ulice přináší řadu dopravních obtíží. Ranní a odpolední cesty centrem řada s nás zvládá s vypětím nervů a zpožděním. Aktuálně, s ohledem na zajištění bezpečnosti na stavbě, bylo nutné Markovu ulici uzavřít také pro pěší.

Starosta města Tomáš Hocke k tomu říká: „Často se na mě obracejí občané Turnova a vyjadřují svou nespokojenost nad pracovním tempem stavební firmy Ještědská stavební společnost, s. r. o., při rekonstrukci Markovy ulice. Trnem v oku jsou zvláště brzké odpolední odchody v kombinaci s odpoledními dopravními zácpami v celém městě. K celé situaci se sešel kontrolní den stavby již 25. dubna 2022, kde jsem nespokojenost vedení města a obyvatel tlumočil. Byla mi přislíbena náprava.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Stavba v této chvíli běží dle schváleného harmonogramu a se zprovozněním komunikace se počítá na konci července. Následně by mělo dojít ke kratší uzávěře ulice Antonína Dvořáka, aby mohl být realizován odlehčovací objekt kanalizace. Akce probíhá pod taktovkou VHS Turnov. Při diskuzi o harmonogramu jsem za vedení města požadoval co nejkratší termín z důvodu dopravního zatížení města. Vedení VHS Turnov naopak chtělo termín, co nejdelší s ohledem na množství inženýrských sítí, souběžných staveb a dalších komplikací spojených se stavbou v centru města. Termín červenec-srpen byl pak kompromisem mezi oběma extrémy. Situace na stavbě je vzhledem k množství inženýrských sítí složitá. V celé ulici se pokládá nová stoka splaškové kanalizace o průměru 0,5 m, včetně nových přípojek.

Vedle toho běží funkční stará funkční splašková kanalizace. Často se stává, že stávající inženýrské sítě - vodovodní a plynové přípojky jsou v kolizi s trasou nové kanalizace a je potřeba je postupně přepojovat. Dále se v ulici provádí přeložka středotlakého plynovody, přeložka kabelů ČEZ Distribuce, přeložka kabelů CETIN, přeložky kabelů PAMICA a nové veřejné osvětlení. Každá z těchto staveb má své správce a je samostatnou stavbou v rámci rekonstrukce Markovy ulice. Současné zobrazovací metody nám nedokáží přesně určit pozici stávajících sítí, především s ohledem na jejich hloubku uložení. Navíc při stavbě byla nalezena další nezakreslená vedení, dvakrát větší šachta CETIN a také základy starých domů v lokalitě U Raka.

To vše, společně s odstraňovanou dlažbou, obrubníky a výkopy všemi směry, jsou důvody k zamezení oficiálního průchodu touto ulicí na zhruba 1 měsíc. Prostě výkopů v ulici už je nebo bude tolik, že na základě závazných norem nejsme schopni zajistit bezpečný průchod. Samozřejmě průchod na vlastní nebezpečí je možný, ale musím před ním varovat.

Výsledkem prací by měla být kompletně zrekonstruovaná ulice, širší a tišší vozovka, nová dlažba a veřejné osvětlení, nový přechod u KC Střelnice. Prosím tedy o Vaši trpělivost.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…