Turnov: Veřejnost vyjádřila svou chuť zapojovat se do vedení města

19.02.2018 8:37

Město Turnov vyhlásilo na konci roku 2017 anketu, ověřující zájem obyvatel zapojovat se do dění ve městě.

Turnov: Veřejnost vyjádřila svou chuť zapojovat se do vedení města
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Město Turnov se snaží být kvalitním, zdravým a udržitelným místem pro život. Toho se dá dosáhnout dlouhodobou a vytrvalou spoluprací s veřejností, která se aktivním způsobem zapojuje do rozhodovacích procesů města a podporuje zdravý životních styl svých obyvatel.

Pro ověření zájmu veřejnosti bylo připraveno anketní šetření. Na několik krátkých otázek mohli obyvatelé Turnova odpovědět v elektronické podobě na webových stránkách města nebo prostřednictvím papírových anketních lístků, které byly k dostání v některých kulturních, sociálních a zdravotnických zařízeních. V elektronické podobě se zapojilo celkem 73 obyvatel. Překvapivě větší podíl přijatých odpovědí dorazilo v papírové podobě, bylo přijato 78 papírových anketních lístků. Celkem se tak do anketního šetření zapojilo 151 obyvatel Turnova, ze kterých se 89 % chce zapojovat do dění ve města. 

Zapojování veřejnosti

Ačkoli se téměř devadesát procent obyvatel vyjádřilo k zapojování kladně, tak pouze 66 % obyvatel již této možnosti v minulosti využila. Překvapivým zjištěním také byla odpověď na otázku, zda si obyvatelé myslí, že mají možnost ovlivnit dění ve městě. Znepokojivé je, že 28 % si nemyslí, že by jejich zapojování mělo na chod města vliv.

Jedna z otázek zkoumala, jaké stávající formy zapojování obyvatelé Turnova preferují. V této otázce mohli obyvatelé vybrat i více forem zapojování, které jim připadají nejlepší. Nejčastější odpovědí se stalo právě ověřování aktuálních témat anketním či dotazníkovým šetřením. K této možnosti se přiklonilo 80 respondentů. Pouze o jednoho respondenta méně získala možnost veřejného projednávání aktuálního tématu v místě problému, kterým bylo v loňském roce například setkání s obyvateli na téma úprav Nádražní ulice, betonového bazénku v Turnově II. nebo úprav divadla. V letošním roce se podařilo uskutečnit první z těchto setkání na téma Palackého ulice. Na pomyslném třetím místě výběru obyvatel s 51 % hlasů se stalo hlášení závad prostřednictvím aplikace Závady nad mapou. Aplikace na hlášení závad je od června 2016 dostupná na webových stránkách Města Turnova nebo nově od listopadu loňského roku prostřednictvím aplikace Turnov v mobilu. 44 % obyvatel dává přednost pravidelnému setkávání se starostou v jednotlivých lokalitách města. 53 obyvatel, což činilo 35 % respondentů, preferuje veřejné fórum jako správnou volbu zapojování se do dění města. S malým zájmem se setkalo zapojení veřejnosti prostřednictvím svého příspěvku na veřejném zasedání zastupitelstva. Tuto možnost zvolilo pouze 10 respondentů, což činí 7 %. Poslední možnost, tedy jiné formy zapojování, získala pouze 8 hlasů, tedy méně než 5 %. 

Zapojování veřejnosti

Poslední otázkou v šetření bylo, zda by si obyvatelé Turnova přáli rozšířit existující možnosti a přidat tak nové formy zapojování do dění ve městě. Výsledek ukázal, že veřejnost je rozdělena přesně půl na půl. Dva obyvatelé také využili v papírovém lístku možnosti vepsání další formy zapojování, kterou by si v Turnově přáli. Jednou odpovědí se stala online aplikace, avšak bez dalšího popisu funkce této aplikace. Druhým příspěvkem se stala možnost zveřejnění názoru poslaného starostovi v místních novinách. Tato možnost však existuje, protože místní tištěná periodika jsou soukromá a nikoli městská. Každý, kdo chce, může využít otištění otevřeného dopisu starostovi města, musí se však domluvit s vydavatelem těchto periodik.

Zapojování veřejnosti

Děkujeme všem aktivním obyvatelům za jejich názor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …