Turnov: Výročí 750 let městu přineslo medaili

08.04.2022 8:38 | Tisková zpráva

Nová výroční medaile města Turnov získala podobu díky návrhu turnovského výtvarníka Jiřího Lodeho. Stane se součástí letošních oslav při těch nejvýznamnějších příležitostech.

Turnov: Výročí 750 let městu přineslo medaili
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Medaile k výročí města se vyznačuje moderní, graficky čistou podobou se siluetou města, letopočty 1272-2022 a nápisem „TURNOV 750 LET“. Rok 1272 je rokem první písemné zmínky o Turnovu. Osídlení Turnova je sice starší než je první zmínka o městě, podle archeologických průzkumů je potvrzeno minimálně od šestého až pátého tisíciletí před naším letopočtem, ale právě v roce 1272 se mezi jmény šlechtického rodu Markvarticů objevuje Jaroslav z Hruštice (část Turnova), který získal území dnešního Turnova a zřejmě nechal postavit hrad Valdštejn.

Turnov

Autorem výtvarného návrhu medaile se stal turnovský autor Jiří Lode, který rovněž stojí za celkovou vizuální podobu letošních oslav, včetně podoby loga nebo perokreseb, které provází program oslav. Kompletní program můžete stáhnout ZDE nebo jej najdete na různých místech v Turnově.

Medaile podle návrhu kompletně zpracoval k ražbě a také vyrobil FAS Rakousy, s. r. o. Budou udělovány významným osobnostem Turnova nebo v rámci sportovních a dalších událostí. U příležitosti státního svátku 28. října letošního roku se počítá také s jejich prodejem, a to v přísně limitované edici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Koupaliště začalo s čištěním a napouštěním bazénů

7:17 Turnov: Koupaliště začalo s čištěním a napouštěním bazénů

Koupaliště v areálu Maškovy zahrady se začalo chystat na devátou sezónu. Pokud půjde vše podle plánu…