Týn nad Vltavou: Lidé s postižením se představili „na kraji“

04.01.2023 12:09 | Tisková zpráva

V budově krajského úřadu Jihočeského kraje právě skončila výstava o životě a práci lidí s postižením z vltavotýnského Domova sv. Anežky. Ukázala nejen, že o toto téma je mezi lidmi zájem, ale potvrdila i poctivost návštěvníků.

Týn nad Vltavou: Lidé s postižením se představili „na kraji“
Foto: tnv.cz
Popisek: Týn nad Vltavou

Součástí výstavy byla totiž samoobslužná prodejní část, odkud si lidé mohli odnést jakýkoli výrobek osob s hendikepem a zaplatit ho do přistavených kasiček. Mnohé návštěvníky to udivilo, nakonec se ale ukázalo, že šlo o krok dobrým směrem. Na konci totiž zůstala na výstavě jen hrstka výrobků, zato kasičky byly plné. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Budova krajského úřadu v Českých Budějovicích hostí výstavy na nejrůznější témata pravidelně. V prosinci právě skončeného roku padla volba na expozici o Domově sv. Anežky z nedalekého Týna nad Vltavou a Bechyně. V této obecně prospěšné společnosti nacházejí podporu, zázemí a zaměstnání dospělí lidé s postižením. Sociální služby tu využívá 50 klientů, zaměstnání zde získalo více než 40 lidí s hendikepem.

A právě na život takových osob se zaměřila prosincová výstava. Návštěvníci se tak dozvěděli, co všechno dokáží lidé přes své znevýhodnění zastat a vyrobit, nechyběly ani informace o jejich kapele či divadelním souboru. Cíl výstavy shrnuje ředitel vltavotýnské organizace Václav Běťák: „Snažili jsme se ukázat cestu klienta Domovem sv. Anežky, od prvních krůčků v rozvoji různých dovedností až po samostatné bydlení v podporovaných bytech a plnohodnotné zaměstnání. Chtěli jsme, aby lidi věděli, jak kvalitní věci naši kolegové umějí vyrobit.“

O výrobcích lidí s postižením se jen nemluvilo, byly tu i ke koupi. Vystavené keramické hrnky, bylinková mýdla, vlněné papuče, dřevěná krmítka pro ptáky, textilní hračky či různé dekorace si návštěvníci výstavy mohli odnést. Stačilo si vybrat – a pak zaplatit příslušnou částku do přichystaných kasiček.

Během vernisáže se samoobslužnému prodeji řada návštěvníků divila a někteří se báli, že ve veřejně přístupné budově úřadu kasičky někdo vybere. Jak se ukázalo, opak byl pravdou. Když výstava na začátku ledna končila, zbylo v ní už jen pár výrobků, zato v kasičkách nechybělo nic. Pracovníci a návštěvníci krajského úřadu tak dali lidem Domova sv. Anežky krásný novoroční dárek. „U nás v práci se často musíme plně spolehnout jeden na druhého. Věřili jsme, že stejnou důvěru můžeme dát i lidem, které neznáme. A vyšlo to!“ raduje se ředitel Běťák.

Domov sv. Anežky děkuje Jihočeskému kraji a jeho pracovníkům za možnost uspořádat výstavu v jejich budově, i za milé přijetí. Všem, kdo výstavu navštívili, patří dík za nezklamanou důvěru v lidskou poctivost a slušnost. Výtěžek z prodeje bude plně využit na další rozvoj sociálních služeb a zaměstnávání pro lidi s postižením v Týně a Bechyni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…