Týn nad Vltavou: Vodní park Hlinky - místo pro relaxaci

16.09.2018 13:48

Pod Hlineckým sídlištěm vznikla už v roce 2017 soustava vodních prvků. Tento prostor se stal vycházkovým cílem pro sídliště a místem vhodným pro odpočinek v krásné přírodní lokalitě.

Týn nad Vltavou: Vodní park Hlinky - místo pro relaxaci
Foto: tnv.cz
Popisek: Týn nad Vltavou

Město Týn nad Vltavou zajistilo regeneraci prostoru pod Hlineckou nádrží.  Součástí projektu byla výstavba tůně zachycující srážkové vody přiváděné  od komunikace II/105. Při velkých deštích zde vznikal problém s přívaly vody, které podmáčely celý pozemek, poškozovaly břehy potoka a ohrožovaly objekty v Jiráskově ulici. Tato tůň není proto konstruována pouze jako přírodní vodní biotop, ale současně jako retenční nádrž. V místě původního trubního napájení bočního rybníčku, tzv. klauzury, vznikl potok. Klauzura je velice starou strukturou, zaznamenanou již na mapách stabilního katastru z roku 1828, sloužila kdysi pravděpodobně jako zásobárna vody pro hospodářská stavení v Pekle. Potok je napájen bočním hradítkem z vývařiště pod hlavní hrází a může sloužit i k dětským hrám, pouštění lodiček nebo stavění mlýnků.  Klauzura, která byla vyčištěna, si díky stínu lesa  udržuje velice chladnou a čistou vodu. Při své hloubce přes 2 m může být využita i ke koupání.  Celý prostor byl z vytěženého materiálu terénně přetvarován tak, aby byl průchodný v několika směrech a hlavní plochy byly zatravněny. Lokalita byla také doplněna výsadbou keřů, stromů a v plánu je instalace  mobiliáře.

Úpravy jsou součástí projektu Vodní biotop Hlinky, podpořeného z Programu péče o krajinu Ministerstva životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.