Učitelé v Bohumíně jsou na on-line výuku připraveni, znalosti předávají dětem

30.09.2020 13:48

Aktuální vývoj epidemické situace ukazuje, jak prozíravé je připravit se na distanční výuku. Podporu pro případné on-line vzdělávání mají i bohumínské základky.

Učitelé v Bohumíně jsou na on-line výuku připraveni, znalosti předávají dětem
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Místní akční skupina (MAS) Bohumínsko zajistila pro více než stovku kantorů z Bohumína a Rychvaldu školení, díky němuž se učí ovládat nejrůznější aplikace a jednotné virtuální prostředí. Nabyté znalosti následně předávají dětem ve třídách.

„Je zřejmé, že boj s koronavirovou infekcí je běh na dlouhou trať a dopady jejího šíření nás budou trápit i v následujících měsících. Považovali jsme za nutné, aby se naše školy důkladně připravily na vzdálený způsob vyučování, a to jak po stránce technické, tak po stránce znalostní. Proto jsme hned na začátku školního roku rozjeli v našich devítiletkách projekt Společná cesta k on-line výuce,“ říká za MAS Bohumínsko členka realizačního týmu projektu Pavla Skokanová.

Kantoři postupně procházejí školením, díky němuž se seznamují s jednotným virtuálním prostředím tak, aby nedocházelo k odlišnostem při výuce v jednotlivých předmětech. „To znamená, že všechny naše školy budou v případě on-line výuky využívat obdobný systém, díky tomu si budou moci učitelé předávat zkušenosti a vypilovat výuku tak, aby byla co nejefektivnější. Ačkoliv dálkové vzdělávání nemůže plně nahradit běžnou školní docházku, díky znalosti práce s moderními technologiemi budou moci pedagogové úspěšně provést žáky přechodným obdobím v případě, že by se opět museli vzdělávat z domova,“ míní Skokanová s tím, že školení je hrazeno z projektu Lepší klima pro Bohumínsko a náklady by neměly přesáhnout dvacet tisíc korun.

Nově nabyté znalosti už kantoři předávají žákům. Seznamují je s učením prostřednictvím internetu a prvky on-line výuky aplikují i do domácí přípravy. Dětem ve virtuálním prostředí zadávají různé mini projekty a úkoly. Co se týká technické vybavenosti, bohumínské školy pružně zareagovaly na příslib finanční podpory ministerstva školství na nákup notebooků a tabletů. „Kromě nich pořídily i další potřebné vybavení k on-line výuce, jako jsou digitální pera, kamery a další pomůcky,“ informuje místostarosta Bohumína pro oblast školství Igor Bruzl.

K poslednímu zářijovému dni jsou všechny bohumínské školy otevřené a ani žádná ze tříd není v karanténě. „V Bohumíně není epidemická situace závažná. Naše devítiletky nevyužily ani výzvy ministerstva zdravotnictví vyhlásit v pátek 25. září ředitelské volno, ve všech probíhala prezenční výuka. Doufáme, že příznivý stav vydrží co nejdéle,“ uzavírá Bruzl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…