Uherské Hradiště: Dům „U Obrů“ čeká rekonstrukce interiéru

25.07.2015 14:53

Před rokem dostal novou fasádu, nyní dům „U Obrů“ na Palackého náměstí v Uherském Hradišti čekají další stavební úpravy. Dům vedený v Ústředním seznamu kulturních památek ČR se, kromě jiného, dočká bezbariérového přístupu, nových hygienických zařízení, elektroinstalace i vytápění.

Uherské Hradiště: Dům „U Obrů“ čeká rekonstrukce interiéru
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

V budově je dále nutné provést úpravy za účelem snížení vlhkosti, dojde rovněž opravě fasády přístavby a dvorní části budovy včetně výměny oken a dveří.

„Účel užívání stavby se nemění, i nadále půjde o objekt občanské vybavenosti. Stavba se bude provádět za provozu budovy, průběžně patro za patrem,“ informoval místostarosta Zdeněk Procházka.  Aktuálně v domě sídlí několik organizací, mezi jinými některé politické strany.

S opravami domu, které si vyžádají investici skoro 12,5 milionu korun, město začne ke konci měsíce září a harmonogram prací bude rozprostřen do takřka celého jednoho roku.

Při loňské opravě fasády za celkem 2,5 milionu korun byla obnovena její barevnost z roku 1900, na základě podrobného restaurátorského průzkumu. „Nyní chceme dát důstojný vzhled také interiéru domu, který má z historického hlediska pro naše město značný význam. Obecně známým jej dělá zejména impozantní sousoší atlantů pod nárožním arkýřem od sochaře Vlastimila Amorta," informoval starosta města Stanislav Blaha.

Dům postavil stavitel Josefem Schaniak v roce 1900. Budova je nejstarší stavbou jihovýchodní strany náměstí a spolu s protější severní frontou náměstí určuje jeho charakter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…