Uherské Hradiště: Opuštěná a toulavá zvířata bude město vozit do Zlína

08.08.2022 9:32 | Tisková zpráva

Nalezené a odchycené psy bude město Uherské Hradiště nově vozit do Útulku pro zvířata v nouzi ve Zlíně na Vršavě. Důvodem je ukončení smlouvy s původním útulkem, kam město odchycená zvířata vozilo.

Uherské Hradiště: Opuštěná a toulavá zvířata bude město vozit do Zlína
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Opuštěná a toulavá zvířata jsou v Uherském Hradišti odchytávána městskou policií, případně přebírána přímo od občanů, kteří odchyt zajistili vlastními silami. Standardně je zvíře po odchytu vyšetřeno veterinářem a dočasně umístěno v záchytných kotcích na ulici Průmyslová. Toto přechodné zařízení pro krátkodobé umístění nalezených zvířat spravuje společnost HRATES a.s. Během krátkého období, kdy je zvíře umístěno v záchytných kotcích, je snaha dohledat majitele a nalezené zvíře vrátit do jeho péče.

V posledních letech se městu úspěšně daří dohledat majitele ztracených zvířat. „Od 1. ledna 2020 je povinné čipování psů. Díky tomu takových, u kterých nelze dohledat majitele, výrazně ubylo. Přesto jsou případy, kdy je nutný převoz zvířete do smluvního útulku k zajištění následné péče. Za loňský rok to byli pouze 4 psi, ještě o rok dříve dokonce pouze 2, nicméně před zavedením povinného čipování, v roce 2019, to bylo 19 psů,“ vypočítal místostarosta města Čestmír Bouda.

Naposledy město vozilo nalezená a opuštěná zvířata do útulku v Napajedlech, dosavadní smlouva však nebyla dále prodloužena. „Oslovili jsme několik útulků v okolí Uherského Hradiště. Z hlediska kvality zajištění péče o zvířata a perspektivy dlouhodobé spolupráce byl nakonec vybrán útulek ve Zlíně,“ vysvětlil místostarosta Bouda.

Poplatky ze psů se v Uherském Hradišti od 1. ledna 2020 neplatí. „I když jsme pro občany Uherského Hradiště nedávno zrušili poplatky ze psů, i nadále investujeme do záležitostí, které se jich týkají. Ve městě jsou zřízena celkem 3 oplocená prostranství pro venčení psů s prvky pro volný výcvik a to v lokalitě Mojmír na konci ulice Revoluční, v místní části Jarošov na sídlišti Markov a v Sadech vedle fotbalového hřiště. Tyto plochy jsou občany města s jejich čtyřnohými miláčky ve velké míře využívány. Do budoucna město zvažuje rozšíření obdobných ploch pro venčení psů i do dalších lokalit ve městě,“ doplnil starosta Stanislav Blaha. Samozřejmostí jsou také stojany a papírové sáčky na úklid nečistot po psech, které jsou i po zrušení poplatků do stojanů ve městě nadále doplňovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…