Uherský Brod: Město zdobí bronzová plastika

19.06.2021 20:06

Za krásného slunečného počasí a velkého zájmu přihlížejících, mezi nimiž nechyběli ani představitelé partnerského Nového Města nad Váhem v čele s primátorem Jozefem Trstenským, byla v pátek 11. června 2021 před hlavním vchodem uherskobrodské radnice slavnostně odhalena a knězem Svatoplukem Pavlicou posvěcena bronzová plastika historického jádra královského města.

Uherský Brod: Město zdobí bronzová plastika
Foto: ub.cz
Popisek: Uherský Brod

Jedná se o dílo předního slovenského sochaře Igora Mosného z Trenčína. Autorem návrhu je uherskobrodský výtvarník Milan Bouda, člen spolku Uherskobrodští patrioti, kteří s myšlenkou na zhotovení díla přišli v roce 2017.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13336 lidí

V úvodní řeči místostarosta Petr Vrána popsal poměrně trnitou cestu od myšlenky k hotovému dílu, kterou nejprve poznamenal náhlý nezájem hlavního sponzora, uherskobrodského rodáka žijícího trvale v zahraničí, který chtěl model zafinancovat. Město se poté rozhodlo realizovat dílo na své náklady (cca 600 tisíc Kč). Představeno veřejnosti mělo být v roce 2020. Do plánů a představ však vstoupila koronavirová epidemie, a tak byla Broďanům plastika předána až v červnu 2021 v rámci prvního dne Bílokarpatských slavností.

Plastika o velikosti zhruba 1 metru čtverečního stojí na 80 cm vysokém podstavci. Zobrazuje historické jádro města v 17. století (kolem roku 1643). Autor návrhu Milan Bouda popsal, jak město v době, kdy žil jeho nejslavnější rodák Jan Amos Komenský, vypadalo.

Sochař Igor Mosný je nazval česko-slovenským dílem, kámen na podstavec pochází z Čech, model byl vyroben na Slovensku.

Dílo obsahuje třináct detailů jednotlivých budov, konkrétně zeměpanský hrad, Vítkovskou bašta, Bílou baštu, předsunutou obrannou věž, dominikánský klášter, Panský dům, Hradišťskou bránu, rodný dům J. A. Komenského, radnici, Těšovskou bránu, Českobratrský sbor a věž, kostel M. J. Husa a Nivnickou bránu.

Zajímavostí je popis všech objektů v češtině a také ve slepeckém písmu.

K příjemné atmosféře slavnostního odpoledne přispěli také učitelé Základní umělecké školy v Uherském Brodě Pavel Vacek a Štěpán Straka a členové Šermířského klubu Uherský Brod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…