Uherský Brod: Město získalo 4 dotace ve výši 2 miliony korun ze Zlínského kraje

24.07.2017 8:34

V roce 2017 podpoří Zlínský kraj město Uherský Brod hned čtyřmi dotacemi z Fondu Zlínského kraje. Tři dotace jsou poskytnuty v oblasti Bezpečnosti silničního provozu (BESIP) – rozšíření dětského dopravního hřiště, realizace parkovacího pruhu v ul. Na Chmelnici a projekt Podpora BESIP v Uherském Brodě. Jedna dotace pomůže při vybudování šikmé schodišťové plošiny pro bezbariérový přístup do pavilonu C Základní školy Na Výsluní.

Uherský Brod: Město získalo 4 dotace ve výši 2 miliony korun ze Zlínského kraje
Foto: ub.cz
Popisek: Uherský Brod

Největším projektem spolufinancovaným Zlínským krajem je Rozšíření dopravního hřiště v Uherském Brodě, které je provozováno při Základní škole Na Výsluní,s celkovými náklady téměř 5 mil. Kč. Rekonstrukce proběhne ve dvou etapách. První část se týká samotného rozšíření dopravního hřiště, kdy bude provedena oprava a doplnění stávajících využitelných ploch a dále takové úpravy, které umožní simulovat v co největší míře a co nejvěrněji dopravní situace vznikající ve skutečném dopravním prostředí. Tomu bude uzpůsobeno i nové svislé a vodorovné dopravní značení, včetně úpravy jedné křižovatky světelnou signalizací a chráněného signalizačního železničního přejezdu. Hlavní důraz je kladen na simulace téměř všech dopravních situací, se kterými se mladí cyklisté mohou setkat v reálném  dopravním prostoru jako účastníci silničního provozu. Zlínský kraj na tuto etapu přispěje částkou 1.728.000 Kč, která pokryje 50 % celkových způsobilých nákladů. Areál bude navíc doplněn o dětské hřiště, bike park a lávky se suchým potokem tak, aby se propojila výuková část s možností trávení volného času pro celou rodinu a našly zde využití a odpočinek všechny věkové kategorie, což představuje další investici ve výši téměř 2 mil. Kč (II. etapa).

Dalším podpořeným projektem z Programu BESIP Zlínského kraje je Parkovací pruh v ulici Na Chmelnici, díky kterému zde již vzniklo 18 nových parkovacích stání. Realizace parkovacího pruhu pro zklidnění dopravy je podpořena Zlínským krajem částkou 150.000 Kč (max. 32,63 % způsobilých nákladů) a je součástí stavby „Rekonstrukce ulice Na Chmelnici, Uherský Brod" stejně jako nezbytná úprava osvětlení a vybudování nového přechodu pro chodce přes ulici Prakšická. V rámci celé stavby bylo zrekonstruováno 1 244 m vozovky, vybudováno 113 m odstavného pruhu a zrekonstruováno 452 m chodníků. Celkové náklady na rekonstrukci ulice Na Chmelnici činí 1.621.571 Kč, z toho náklady na odstavný pruh 341.857,42 Kč.

Dotace ve výši 40.000 Kč je poskytnuta na projekt Podpora BESIP v Uherském Brodě. Součástí tohoto projektu s celkovými náklady cca 80.000 Kč je regionální osvětová akce Den bez aut 2017, organizovaná v rámci Evropského týdne mobility již sedmým rokem. Snahou akce je omezení motorizované dopravy, podpora udržitelného způsoby dopravy prezentacemi variant od elektromobilu až po lehokola a zvýšení povědomí o tom, jaké negativní dopady na životní prostředí ale zejména zdraví lidí má automobilová doprava. Nedílnou součástí akce je také informovanost o bezpečnosti v silničním provozu a podpora dodržování pravidel silničního provozu působením na nejmladší účastníky silničního provozu. Dětem z mateřských škol v Uherském Brodě je dále jako součást projektu zajišťována doprava na výuku na dětské dopravní hřiště. Letošní Den bez aut proběhne na Masarykově náměstí v pondělí 18.07.2017 a díky dotaci je v rámci celodenního programu zajišťován otáčecí autotrenažér ÚAMK simulující nehodu s otočením osobního vozu.

Zlínský kraj dále podpoří v roce 2017 vybudování Šikmé schodišťové plošiny v pavilonu C ZŠ Na Výsluní Uherský Brod. V rámci objektu ZŠ Na Výsluní se pracuje na komplexním řešení bezbariérovosti. Ve všech budovách školy, jsou plánovány bezbariérové úpravy za finanční podpory EU. Pouze bezbariérovost pavilonu C, ve kterém sídlí ZŠ Čtverka (2. patro) a Katolická ZŠ (3. patro), nemůže být financována ze zdrojů EU, jelikož je pronajímána jiným subjektům. Vzhledem k tomu, že zřizovatelem ZŠ Čtverka je Zlínský kraj, podařilo se městu Uherský Brod vyjednat poskytnutí individuální dotace prostřednictvím Odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Zlínského kraje na pořízení šikmé schodišťové plošiny do 2. patra. Dotace ze Zlínského kraje činí 234.000 Kč a pokryje 50 % celkových nákladů na zbudování části zařízení vedoucího do 2. patra (tj. výrobu, dopravu a montáž). Zařízení vedoucí do 3. patra bude dofinancováno plně z rozpočtu města. Celkové náklady na vybudování plošiny jsou 648.560 Kč.

Celkem tak v roce 2017 Zlínský kraj poskytne městu Uherský Brod finanční podporu ve výši cca 2.113.000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…