Uherský Brod: Obnova zeleně v lokalitě Zákřov

08.07.2017 13:59

Zastupitelstvo města schválilo investiční záměr na obnovu krajinné zeleně v lokalitě Zákřov v městské části Újezdec.

Uherský Brod: Obnova zeleně v lokalitě Zákřov
Foto: ub.cz
Popisek: Uherský Brod

Cílem projektu je obnova kulturní harmonické krajiny s důrazem na udržení pestrosti druhové skladby.

Dojde k posílení populací ohrožených druhů rostlin a živočichů a jejich biotopů, posílení biologické rozmanitosti na úrovni stanovišť a snížení antropogenního vlivu na přírodu a krajinu.

Lokalita je dobře přístupná nově vybudovanou cyklostezkou, na jejíž trase jsou umístěny také naučné tabule s popisem přírodních zajímavostí. Polní cesty zajišťují také dostupnost pro lesní hospodářství a zemědělskou činnost.

Celá lokalita je velmi cenná rozmanitostí biotopů na malém území a návazností na registrovanou lokalitu evropsky významné soustavy Natura 2000 – CZ0724087 Újezdský les, přírodní rezervace. Kdysi v těchto místech stávala osada Zákřov.

Nyní se zde nachází extenzivní louka se soliterními stromy a skupinami keřů, sad, rozptýlená krajinná zeleň, biokoridor, alej podél cyklostezky, druhově chudá louka po intenzivní zemědělské činnosti, břehový porost potoka a včelín.

Stejně rozmanité budou i úpravy. Na některých místech se počítá s výsadbou keřových skupin zejména se zastoupením stabilizačních dřevin jako trnka obecná, líska obecná, svída krvavá, ptačí zob obecný a růže šípková. Nejen v ploše louky je navržena dosadba soliterních listnatých stromů, jako jsou javor babyka, hruška polnička, jeřáb břek, habr obecný a dub letní. V sadu výsadbou starých tradičních vysokokmenných odrůd ovocných stromu posílíme genofond kvalitních resistentních druhu bez potřeby chemické ochrany a vzniknou zde i odpočívadla s výhledy do krajiny. Samozřejmostí jsou protierozní opatření.

Celkové náklady na realizaci investičního záměru se pohybují ve výši cca 6,1 mil Kč. Na investiční záměr je možno požádat o podporu z Operačního programu životního prostředí ve výši až 85%, tj. cca 5 mil Kč. Vlastní náklady by pak mohly být cca 1,1 mil Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…