Uničov: Na kávě se starostou se debatovalo o bezpečnosti

22.02.2018 18:18

Bezpečnost, rušení nočního klidu, parkování na náměstí, cyklisté na chodnících či nepořádek v ulicích. To byla nejčastěji zmiňovaná témata na dalším neformálním setkání se starostou města Radkem Vincourem.

Uničov: Na kávě se starostou se debatovalo o bezpečnosti
Foto: archiv města
Popisek: Morový sloup a radnice v Uničově

Na kafi se starostou se sešlo zhruba šest desítek zájemců, na jejichž otázky vedle nejvyššího představitele Uničova odpovídal vedoucí obvodního oddělení Policie České republiky Leoš Rak a velitel uničovských strážníků Jiří Hübner.

Rušení nočního klidu

Hned několik návštěvníků zmínilo víkendové rušení nočního klidu, případně znečišťování veřejných prostranství v okolí diskoték. „Toto je problém, kterým se dlouhodobě zabýváme a snažíme se najít nějaké všeobecně přijatelné řešení,“ řekl starosta Uničova Radek Vincour a pokračoval: „Chápu, že hluk opakující se každý pátek a sobotu je pro obyvatele přilehlých domů traumatizující. Na druhou stranu nemůžeme omezovat svobodné podnikání. Každopádně městská policie provádí v blízkosti diskoték pravidelné kontroly a radnice připravuje úpravy některých vyhlášek.“

Negativní jevy je třeba oznamovat

O celé řadě negativních jevů se však policie ani představitelé města nedozvědí. „Lidé si mnohdy v osobních debatách či diskusích na sociálních sítích stěžují na nečinnost městské či republikové policie. Přitom ale zmiňují skutky, které nikdo neoznámil. My i kolegové z republikové policie máme omezený počet pracovníků a nemůžeme být všude. Proto pokud se děje něco protiprávního, nebo občan má jen pocit, že jde o protiprávní jednání, je potřeba věc oznámit nám či na tísňovou linku Policie České republiky. Pouze tak se o skutku dozvíme a můžeme zasáhnout,“ konstatoval velitel městských strážníků Jiří Hübner. „Navíc jedině na základně informací od obyvatel města můžeme identifikovat konkrétní místa a časy výskytu protiprávního jednání. Tomu pak můžeme přizpůsobit rozpis služeb a směrování hlídek,“ dodal velitel.

Stříkačky se vyměňují systémem "kus za kus"

Starosta musel během diskuse vyvracet některé mýty. Například nepravdivou informaci, že město rozdává stříkačky drogově závislým, a ti je po použití nechávají pohozené na ulicích. Výměnný program je plně v režii obecně prospěšné společnosti Podané ruce. Její terénní pracovníci do Uničova zajíždějí každý čtvrtek a vedle práce s klienty se věnují i sběru použitých stříkaček. „Je pravda, že v posledním roce máme zvýšené nálezy ve všech městech, v nichž působíme. Ovšem celý náš program je postaven tak, že klientům stříkačky vyměňujeme kus za kus. Smyslem je především prevence šíření žloutenky typu C a viru HIV,“ popsal terénní pracovník Jakub Babnič. Nevyloučil však, že v ojedinělých případech může nějaká stříkačka skončit pohozená na ulici. Streetworkeři společnosti Podané ruce vědí o místech, kde by se mohly stříkačky vyskytovat. Sami je pak pravidelně obcházejí a aplikační nástroje sbírají. Pokud se použité jehly někde objevují systematicky, mohou lidé každý čtvrtek od 11.00 do 14.00 kontaktovat terénního pracovníka na telefonu 776 778 263, eventuálně se obrátit na Městskou policii Uničov.

Na obvodním oddělení v noci slouží zpravidla dva policisté

Vedoucí obvodního oddělení Policie České republiky Leoš Rak mimo jiné objasnil, proč se zejména v noci nemusí lidé dovolat na běžné telefonní číslo uničovské služebny. „Noční služby a víkendy jsou většinou obsazeny jen dozorčí službou a jedním policistou. Při výjezdu nebo při hlídkové službě dozorčí služba oddělení uzamyká a hlídka je na příjmu na radiostanici nebo na služebním mobilním telefonu,“ konstatoval vedoucí obvodního oddělení Policie. V takovém případě se lidé mohou obrátit na tísňovou linku 158. Operační středisko následně hlídku vyrozumí. Uničovský obvod zahrnuje rozsáhlé území od Troubelic přes Šumvald, Křivou, Karlov, Pasecký Žleb, Rybníček a Královou po Zadní Újezd.

Loni kriminalita klesla na rekordně nízkou úroveň

Uničov nepochybně patří k bezpečným městům. Svědčí o tom i policejní statistiky. „V porovnání let 2016 a 2017 došlo na území našeho obvodu k poklesu trestné činnosti o 21 procent. Konkrétně loni bylo spácháno 234 trestných činů, což je o 59 méně než v roce předchozím. Současně jde o nejnižší nápad trestné činnosti za sledované období od roku 2010,“ vypočítal Leoš Rak. „Důvody poklesu můžeme spatřovat v dobré prevenci, provádění preventivně-bezpečnostních akcí, nižší míře nezaměstnanosti a vyšší životní úrovni obyvatel, ale také ve výkonu trestu odnětí svobody recidivistů páchajících převážně majetkovou trestnou činnost,“ vyjmenoval vedoucí obvodního oddělení Policie. Potěšitelné rovněž je, že objasněnost trestných činů naopak stoupla. A to z 51 procent v roce 2016 na loňských 56 procent. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…