Ústí nad Labem: Požadavek na bezdlužnost neporušil rozpočtovou kázeň

06.10.2018 8:36

Platební výměr ve výši téměř 1,8 milionu korun na odvod za údajné porušení rozpočtové kázně městem Ústí nad Labem zrušilo Ministerstvo financí ČR.

Ústí nad Labem: Požadavek na bezdlužnost neporušil rozpočtovou kázeň
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Zároveň bylo zastaveno i řízení, které ministerstvo vůči městu v této věci vedlo. Šlo o to, že město při vyhlašování veřejné zakázky Rekonstrukce Muzea města Ústí nad Labem s cílem zřízení centra česko-německých studií Collegium Bohemicum požadovalo od zájemců podepsání čestného prohlášení, že firma není dlužníkem města. Týkalo se to i dalších veřejných zakázek financovaných z evropských dotací prostřednictvím ROP Severozápad.

Úřad regionální rady ROP Severozápad to považoval za porušení rozpočtové kázně, stanovení takového kvalifikačního předpokladu by podle ROP u veřejné zakázky malého rozsahu mohlo být chápáno jako porušení zásady zákazu diskriminace a v důsledku toho mít podstatný vliv na výběr nejvhodnější nabídky.

Podobný postup přitom město zvolilo i u dalších zakázek a úřad pozastavil výplatu dotací ve výšce stovek milionů korun a za podmínku bezdlužnosti stanovil vysoké sankce.

Město se proti postihům bránilo odvoláními k ministerstvu i soudní cestou.

Ministerstvo financí ve svém rozhodnutí uvedlo, že vycházelo z právního názoru Krajského soudu v Ústí nad Labem: V případě zakázek malého rozsahu je zadavatel oprávněn požadovat po potenciálních dodavatelích i jiné požadavky, než uvádí zákon o VZ, a to za předpokladu, že takové požadavky budou racionálně zdůvodněné či zdůvodnitelné. Požadavek na předložení prohlášení o bezdlužnosti vůči zadavateli a jím zřízeným příspěvkovým organizacím je podle stávajícího názoru správních soudů v případě zadávání zakázek malého rozsahu takovým zdůvodnitelným požadavkem, neboť vypovídá jednak o vztahu potenciálního dodavatele k zadavateli a jednak částečně také o jeho vztahu k plnění svých závazků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …