Ústí nad Labem: Záchrana mozaiky v areálu na Masarykově ulici

16.07.2018 19:09

Záchranu mozaiky zobrazující stylizovanou mapu severních Čech zahájili pracovníci Muzea města Ústí nad Labem. Důvodem jsou stavební úpravy, které tu budou probíhat.

Ústí nad Labem: Záchrana mozaiky v areálu na Masarykově ulici
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Po dohodě s vlastníkem nemovitosti připravuje muzeum transfer mozaiky, která je umístěna na vnější zdi budovy na Masarykově třídě v Ústí nad Labem, v místech u křižovatky před hotelem Clarion. Vlastník nemovitosti v těchto místech plánuje zahájit stavební práce v nejbližší možné době, což je důvod pro její sejmutí. Vlastní práce provádějí konzervátoři Muzea města Ústí nad Labem Jiří Belis a Jakub Doležel ve spolupráci s restaurátorkou akademickou malířkou Magdalenou Kracík Štorkánovou a ve spolupráci s členy odborného spolku  Art & Craft Mozaika.

„Jsem přesvědčen, že je naší povinností udělat maximum pro záchranu a uchování tohoto významného díla. Zároveň věřím, že se v budoucnu najde způsob, jak mozaiku Petra Menše vrátit veřejnosti,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel muzea Václav Houfek.

Mozaika byla na tomto místě osazena jejím autorem Petrem Menšem ve spolupráci s architekty M. Johnovským a J. Zemanem v roce 1986 na jimi navržené budově nákupního centra. Abstrahující pohled na mapu tehdejšího Severočeského kraje s výraznou linií řeky Labe byl řadu let dominantním výtvarným prvkem této části centra města, bohužel již delší dobu docházelo k poškozování mozaiky. Po sejmutí bude cca 35 m2 mozaiky uloženo v Muzeu města Ústí nad Labem.

Autor mozaiky Petr Menš (*1943) studoval na VŠUP v atelieru Františka Muziky, sám v letech 1997-2013 působil jako pedagog na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově. Pro město Ústí nad Labem navrhl jeho současné logo, v roce 1987 vyhrál soutěž na oponu pro dnešní budovu Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem. Na přelomu let 2013 a 2014 se uskutečnila v Muzeu města Ústí nad Labem jeho rozsáhlá výstava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…